La finalul a doi ani in care a cerut, prin decizii ale CSAT, desecretizarea si deblocarea transferului de dosare ale Securitatii catre CNSAS, Traian Basescu se declara convins ca demersurile au fost utile, dar nu si ca rezultatele sunt perfecte. "Eu nu consider ca s-a facut o predare ideala", a afirmat ieri seful statului dupa vizita la depozitul de dosare ale CNSAS. El a mentionat ca i se pare important ca procesul de predare a arhivelor sa fi fost terminat inainte de intrarea in UE, la fel cum i s-a parut important ca la 18 decembrie, tot inainte de intrarea in UE, sa se faca oficial condamnarea crimelor comunismului.
"Procesul, din punctul meu de vedere, nu vizeaza divizarea societatii in doua, ci, dimpotriva, vizeaza clarificarile de care toti avem nevoie si indepartarea spectrului fostelor institutii ale sistemului totalitar. ßi indepartarea ideii ca Serviciile actuale mentin secrete ale fostei Securitati", a declarat presedintele Basescu. El a evitat insa sa se pronunte asupra integralitatii arhivei. "Nu-mi puneti in responsabilitate ceea ce nu s-a facut timp de 16 ani. Eu nu garantez si nu e rostul meu sa spun ca din '90 si pana la 1 ianuarie '95 in arhivele Securitatii nu s-a intrat si nu s-au sustras dosare", a spus Basescu, completand ca de la momentul in care a devenit presedintele Romaniei nu a cerut Serviciilor sa ascunda vreun dosar, ci a cerut doar ca Serviciile sa predea "tot ce au".
Basescu s-a referit si la dosarele ramase la SRI, afirmand ca acestea trebuie analizate de o comisie mixta care ar putea ajunge chiar la concluzia ca ele nu fac obiectul activitatii CNSAS. Potrivit statisticilor CNSAS, nu este cunoscut numarul total al dosarelor care au ramas clasificate. Institutia admite ca din numarul total al ofiterilor de Securitate care au savarsit acte de politie politica a fost deconspirat numele a doar 1% dintre ei - numele capilor Securitatii ramanand in continuare necercetat - si ca, din numarul total al informatorilor Securitatii - care niciodata nu a fost anuntat oficial, dar se presupune ca a fost de circa 400.000 -, a fost deconspirat un procent de doar 0,1%.