Inpolitics informeaza: Sa radem putin: Basescu, Regele, Ceausescu si uniformele scolare (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Valurile declansate de declaratiile de miercuri seara ale presedintelui vizavi de Rege sunt departe de a se fi potolit, ba chiar iau amploare, pe masura ce tot mai multi lideri de opinie isi manifesta stupefactia. In toata povestea, fericitul, probabil, este Traian Basescu, cel care si-a verificat, din nou, capacitatea de a face lumea sa vorbeasca, trasatura sa definitorie in politica post-decembrista.
Probabil nervozitatea fata de spusele lui Basescu la adresa Regelui ar fi fost inca si mai mare, ieri, daca acuzatorii din media si-ar fi amintit ce frumos vorbea, in contrapartida, la acelasi B1TV, Traian Basescu, in noiembrie, anul trecut, despre Nicolae Ceausescu: "Daca statea doar 10 ani la putere ar fi fost unul dintre marii presedinti ai acestei tari".
Va sa zica, greseala regelui e ca a stat prea putin la putere, a lui Ceausescu exact pe dos.
Cel mai adesea, presedintelui i s-au contrapus propriile declaratii despre abdicarea Regelui, la momentul adoptarii raportului Tismaneanu, pentru a se sublinia labilitatea consternanta a pozitiilor sale.
De-a dreptul amuzant sa apelezi la condamnarea comunismului pentru a sublinia asemenea aspect. Sa reamintim o poveste mult mai simpatica si mai sugestiva, pe care putini vor fi remarcat-o in toata splendoarea ei, la vremea (vremurile) respectiva.
Pe 15 septembrie 2001, primarul general Basescu, prezent la deschiderea anului scolar, anunta public ca vrea sa introduca un sistem de uniforme in toate unitatile de invatamint preuniversitar din Bucuresti. El era de parere, conform presei, ca "acesta este un prim pas in pregatirea copiilor pentru viata, care nu se poate face fara reguli".
Anuntul sau starnea o furtuna de comentarii pro si contra, multi observatori denuntand ancorarea in practicile comuniste etc. Planul lui Basescu a ramas doar pe hartie, dar halucinant este altceva.
Cinci ani mai tarziu, in octombrie 2006, presedintele, de aceasta data, Traian Basescu, retrimite parlamentului de la promulgare legea privind cresterea sigurantei unitatilor de invatamant, care prevedea, intre altele, introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare. Seful statului ii tragea de urechi pe parlamentari pentru ca nu luasera in calcul un adevar de necontestat, in opinia sa: acela ca uniforma scolara devine o obligatie suplimentara pentru familiile sarace, acest lucru putind constitui un motiv de abandon scolar. Drept urmare, in februarie 2007 legea a fost modificata dupa voia presedintelui, si abia apoi promulgata.
Sa pretinzi consecventa din partea unui personaj ca Traian Basescu in legatura cu marile evenimente politice si istorice atat timp cat el nu are doua vorbe la un loc nici pentru chestiuni minore, precum hainutele scolaresti, iata ceea ce se cheama o sfinta naivitate pentru toti acuzatorii din aceste zile ai presedintelui.