Presedintele Traian Basescu a fost invitat astazi la Radio Romania Actualitati.
Iata discursul sau:
"Eu am experienta unei alte judecati a CCR tot pe tema de conflict intre puterile statului cand eu am initiat actiunea la CCR legat de salarizarea magistratilor.
Si acum poate fi constatat un conflict, desi acum legea trimisa in parlament este a Guvernului. Ar fi Guvernul in conflict cu el insusi.
Acelasi Parlament care a facut sesizarea a programat data si ora sumarii raspunderii de primul ministru. Parlamentul isi anuleaza solicitarea de conflict intre Puterile statului.
Nu vreau sa fac speculatii, am exprimat doar o parere.
Temperatura este crescuta in Coalitie. Niciun om politic nu este cel care a decis sa se intample asa. Nu se poate reprosa nimanui ca au generat aceasta disputa. Este un test puternic pentru soliditatea Coalitiei.
Se pot gasi solutii. Cred ca doar aparent UDMR-ul este cel mai suparat. Si eu sunt foarte necajit ca se tergiverseaza legea educatiei. Sunt extrem de doritor ca Romania sa aiba o lege moderna. Sunt cel putin la fel de dezamagit ca legea este tergiversata.
Forma pe care guvernul si-a asumat raspunderea nu mai este forma ideala de acum un an. Sunt niste compromisuri. Cel mai mare castig al noii legi este ca pune in centrul sistemului studentul si elevul.
Sistemul de educatie nu este concentrat pe crearea de competente. Tinerii obtin o diploma cu care nu are ce sa faca.
Este un test de anduranta al Coalitiei. Coalitia va trece acest test in orice conditii. Revenim la responsabilitate. Nu cred ca putem intra untr-un derapaj de instabilitate politica pentru o intamplare. Interesul national este sa avem stabilitate si sa ne indeplinim obligatiile pentru a atrage noua transa de la FMI. O nerespecare a angajamentelor insemna o depreciere a credibilitatii Romaniei. Vom imprumuta bani cu dobanzi mult mai mari si pe termene tot mai scurte. Este in interes national sa avem o datorie cat mai mica.
Ruperea Coalitiei inseamna intrarea intr-o perioada de instabilitate politica.
Ceea ce am propus parlamentului si coalitiei a fost sa actionam rapid si sa vedem care este interesul Romaniei in acest moment.
Eu nu ma pot amesteca in negocierile din interiorul Parlamentului cum imi cerea tanarul Ponta. Nu pot sa negociez intre grupurile parlamentare.
Ce face Opozitia este impotriva Romaniei.
Televiziunile lui Vintu si Voiculescu vorbesc de majoritate toxica. Nu mergem pe ce ne da Vintu.
Nimeni nu e obligat sa stea la Putere. Nu vor sa se manifeste ca partide care sunt la Putere, sa isi anume responsabilitatea intr-un moment de cumpana.
Daca privesc la ceea ce propun prin program partidele de Opozitie imi dau seama ca nu exista acolo partide care sa vizeze redresarea Romaniei ci doar clisee demagogice. Dar in cazul in care partidele actuale nu-si asuma indeplinirea actualelor obiective, trebuie cautat un premier care sa-si asume obiectivele si format o majoritate care sa sustina. Dupa intalnirea de marti am, insa credinta ca actuala coalitie este dispusa sa sustina reforma, dar marea problema este disciplina parlamentara. Nu le voi da indicatii prin radio".