Octavian Andronic publica pe Amos News articolul ' "Factura" sondajelor si decontul electoral', pe care il puteti citi in continuare.
' Orice sondaj are marja sa de eroare si, atunci cand este efectuat de o institutie profesionista, aceasta nu poate sa depaseasca 3%, intr-o estimare care, oricum, nu poate fi verificata decat in situatia in care evenimentul real survine elaborarii prognozei. Exista la nivelul formatiunilor politice, un tip de atitudine ce variaza in functie de faptul daca rezultatul estimarii avantajeaza sau nu respectivul partid.
Este si cazul recentului sondaj I.P.P. Data Research, institute despre care, trebuie sa recunosc, n-am prea auzit. Deci nu face parte dintre institutiile care si-au putut verifica in timp seriozitatea metodelor de lucru. Nu este, insa, un motiv ca sa-i rejectam din start rezultatele, chiar daca momentul ales pentru a fi facute publice pare sa se fi potrivit, in mod suspect, cu un varf de criza de incredere la adresa partidului de guvernamant. Caci PDL-ul iese cel mai sifonat din aceasta evaluare. "Mare si tare" inaintea alegerilor din 2008, creditat cu peste 40% dintre intentiile de vot, partidul lui Boc pare sa fie pe tobogan. Daca numai cu doua luni in urma un alt sondaj, comandat de PDL si nedat publicitatii indica o scadere a increderii pana la 18%, iata ca s-au mai pierdut inca 6 procente, ceea ce constituie un veritabil record negativ: PSD, in cele mai negre vremuri ale sale, de dupa "lovitura de partid" a lui Geoana, din 2005, atinsese un minim istoric de 13%!
Explicatia pe care am auzit-o acum de la responsabilii democrati este ca in acest fel se cuantifica doua imponderabile: criza si masurile de restructurare luate de PDL. Indraznesc sa cred ca explicatia asta tine doar partial si ca e la originea a mai putin de jumatate din procentele pierdute. Cauza reala o reprezinta irosirea timpului si incapacitatea echipei Boc de a avea o reactie inteligenta si hotarata in fata provocarilor cu care s-a confruntat in mod obiectiv.
Amintiti-va ca vreo 6 luni din timpul pretios care s-a scurs pe toboganul economiei in cadere, Boc si compania le-au irosit cu campania pentru modificarea Constitutiei in sensul dorit de referendumul lui Basescu si cu felurite alte prostii de genul lustratiei.
In tot acest timp, in care se proiectau castele din carti de joc, economia se prabusea, in timp ce aparatul de stat si administratia se "ingrasau" invers proportional cu resursele, cheltuielile bugetare continuand sa creasca pe tot parcursul guvernarilor lui Boc, timp in care liderul portocaliu a umblat dupa orice solutie - taieri de pensii si de lefuri - doar-doar sa nu se atinga de aparatul proaspat instalat in functiile bine platite, ca recompensa a sacrificiilor electorale.
Aici rezida advaratele costuri care se factureaza acum in sondaje si care vor trebui achitate la viitoarele chemari la urne.'