Discutiile dintre principalele partide politice si Asociatia Pro Democratia pe marginea votului uninominal au fost reluate. APD i-a chemat, marti, pe reprezentantii principalelor partide parlamentare care s-au declarat in favoarea scrutinului uninominal la o noua serie de negocieri in vederea stabilirii unui acord in privinta sistemului electoral.

Discutiile purtate la sediul APD au pornit de la negocierile avute deja in urma cu aproximativ doua luni, pe acelasi subiect. De aceasta data toti reprezentantii partidelor politice prezente la negocieri au acceptat propunerea formulata de APD.

Ultimele detalii tehnice urmeaza sa fie discutate pe parcursul saptaminii viitoare, iar proiectul de lege va fi depus in Parlament cel tirziu la inceputul lunii iunie, urmind a fi asumat politic de liderii celor trei partide.

Reamintim ca APD a initiat, in urma cu aproximativ doua luni, o runda de negocieri pentru stabilirea unui acord privind sistemul electoral bazat pe scrutinul uninominal. Cu acea ocazie initiativa Asociatiei Pro Democratia, de a stabili o larga coalitie parlamentara in jurul unui proiect privind scrutinul uninominal, a esuat.

"Nu va avea sustinere in Parlament"

Legat de votul uninominal, deputatul conservator Bogdan Ciuca ne-a declarat ca acest tip de vot ar fi o buna solutie in sensul preintimpinarii unor scandaluri politice cum sint cele care domina de ceva vreme scena politica nationala. Parlamentarul galatean nu crede insa ca proiectul votului uninominal va avea sustinere in Parlament, in ciuda discursului tinut in aceasta directie de presedintele Traian Basescu: "Noi chiar vrem introducerea votului uninominal, dar nu cred ca toate partidele parlamentare gindesc la fel ca PC".

Social-democratul George Cubasa ne-a spus referitor la acelasi subiect: "Sa dea Dumnezeu sa fie introdus votul uninominal pentru ca asa se va linisti lumea. Votul uninominal ar trebui sa fie imbinat cu cel de lista, altfel introducerea votului uninominal, in forma haotica, ar fi o pierdere". Cubasa a mai aratat si ca ar fi o prostie ca Traian Basescu sa continue cu ideea de a organiza un referendum referitor la introducerea votului uninominal. "Este inutil un referendum atunci cind stim ce vor spune cetatenii", a declarat pesedistul galatean.

"Uninominalul" a devenit inca o data subiect de negocieri. Partidele importante de pe scena politica au reinceput discutiile pe marginea acestui tip de vot, iar Asociatia Pro Democratia joaca rolul de mediator.