Nu exista oameni mai huliti decat milionarii romani. Jumatate de secol de indobitocire comunista ne-a invatat ca oricine are mai mult decat noi ne este obligatoriu dusman, pentru ca nu putea deveni bogat decat prin exploatarea aproapelui. Stupiditatea unui astfel de argument are insa o valoare aparte in cazul romanilor, tinand cont de faptul ca imensa majoritate a conationalilor nostri putred de bogati prea s-au trezit peste noapte milionari in euro. Iar resentimentele omului de rand in privinta bogatanilor par a fi cat se poate de intemeiate atunci cand vine vorba despre politicieni. "Replica" va prezinta cateva topuri neoficiale ale celor mai bogati politicieni romani, o alternativa la clasamentele insipide de care abunda presa.

Declaratiile oficiale de avere ale politicienilor romani sunt, de cele mai multe ori, simple instrumente orientative. Potrivit opiniei aproape unanime a societatii civile, nu exista politician care sa nu fi "omis" sa declare vreun teren ori vreun milion- doua de euro. Fie ca avem de-a face cu legende urbane, fie cu fapte penale nepedepsite inca, singurii vinovati de aceasta imagine dezastruoasa a politicienilor romani sunt ei insisi. Asistam in ultimele saptamani la un circ balcanic desfasurat in jurul termopanelor lui Adrian Nastase. In sfarsit, procurorii anticoruptie au dat curs invitatiei mai vechi a fostului premier si au purces sa-i numere ouale. Blocul din Zambaccian sau mostenirea matusii Tamara sunt de-a dreptul penibile in raport cu sumele vehiculate la un moment dat in dreptul conturilor lui Nastase. In vara anului 2004 au aparut primele zvonuri cu privire la averea uriasa pe care primul ministru social democrat ar fi strans-o in cei patru ani de guvernare si pe care ar fi dosit-o bine de tot prin bancile elvetiene. Aceiasi raspandaci vorbeau si despre un desantat pariu facut intre Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu imediat dupa castigarea puterii, la sfarsitul anului 2000. Se spune ca cei doi au pus ramasag care va strange primul un miliard de euro, indiferent de mijloace. A castigat Adrian Nastase, care a sarit primul de un miliard de euro, iar din acel moment DIP ar fi devenit dusmanul lui de moarte, intrucat nu a reusit sa adune decat vreo 800 de milioane de euro. Nu exista, bineinteles, nici o dovada palpabila a acestui dezmat financiar, iar procurorii trebuie sa se multumeasca cu masuratoarea termopanelor lui Nastase si cu sechestrul pe averea lui Dan Ioan Popescu.

Miliarde de euro din averi negre

Culmea, dar nu Nastase ar fi cel mai bogat politician roman, chiar daca ar fi strans peste un miliard de euro. Anul trecut, deputatul Nati Meir a declansat o bomba de presa, anuntand ca a primit o mostenire de doua miliarde de dolari de la o ruda de-a sa din Nigeria. Nici pana in momentul de fata nu se stie exact daca a fost vorba de un bluf, pe modelul "scrisorii nigeriene" sau daca deputatul de Tulcea a preferat sa-si faca pierduta fabuloasa avere pentru a dribla Fiscul din Romania. Fostul consilier al lui Vadim ar avea antecedente in astfel de practici, Nati Meir fiind condamnat penal in Israel pentru escrocherii financiare. Incredibil, dar israelianul recunoaste oficial acest lucru in declaratia sa de avere, acolo unde prezinta o datorie a sa de 120.000 de euro catre Tribunalul din Haifa. Este vorba de amenda penala pe care condamnatul, facut deputat de catre tolerantul popor roman, o are de platit statului evreu, unde are interdicitie de intrare. Oricum ar fi, Nati Meir este unul dintre cei mai bogati parlamentari romani, cu o avere oficiala care depaseste 87 de milioane de dolari. De abia de la acest nivel intra in scena numele care populeaza topurile oficiale ale publicatiilor de specialitate. Cel mai bogat politician roman din scripte este Dan Voiculescu, mogulul de la Partidul Conservator. Cotat de unii la circa 350 milioane de euro, el insusi a replicat anul trecut ziaristilor ca de fapt ar detine 500 de milioane. Un mizilic pe langa cele 4 miliarde de euro pe care le-au adunat in fata sa Nastase, DIP si Nati Meir. Dar, cel putin in cazul lui Voiculescu, o parte din mormanii de bani si-o poate justifica, restul alimentand teoriile celor care sustin ca fostul sef de la Crescent ar fi pus mana pe valuta elvetiana a lui Nicolae Ceausescu. Vom reveni cu amanunte si despre ceilalti politicieni milionari si povestile lor de succes, asa cum nu sunt ele prezentate in topurile oficiale.

TOP neoficial al celor mai bogati politicieni romani si modalitatile de dobandire a averilor

1. Nati Meir (deputat independent) - 2.000.000.000 euro sau "mostenirea nigeriana"
2. Adrian Nastase (deputat PSD) - 1.000.000.000 euro sau averea guvernarii social-democrate
3. Dan Ioan Popescu (deputat PSD) - 800.000.000 euro sau pariul pierdut cu primul ministru
4. Dan Voiculescu (senator PC) - 500.000.000 euro sau filiera Crescent
5. Gigi Becali (presedinte PNG) - 300.000.000 euro sau avantajele de a face afaceri cu Armata
6. George Copos (senator PC) - 240.000.000 euro din vanzarea de prajituri si televizoare
7. Marian Milut (Actiunea Populara) - 55.000.000 euro sau multimilionarul pe care nu-l baga nimeni in seama
8. Verestoy Attila (senator UDMR) - 48.000.000 euro din bogatia padurilor romanesti
9. Adriean Videanu (primarul PD al Bucurestiului) - 30.000.000 euro cu marmura de la Guvernul Nastase
10. Corneliu Pascu (senator PC) - 20.000.000 euro pentru ca ii are sefi pe Voiculescu si Copos
11. Dorel Onaca (apartenenta politica incerta) - 17.000.000 euro salvati din apele marii
12. Calin Popescu Tariceanu (prim-ministrul Romaniei, PNL) - 15.000.000 euro pentru ca Citroen se vinde bine
13. Doru Ioan Taracila (senator PSD) - 14.000.000 euro pentru ca e din PSD
14. Ioan Hoban (deputat PNL) - 13.000.000 euro sau afaceri liberale de succes
15. Dan Radu Rusanu