Fostul premier Adrian Nastase a inceput sa inventarieze, cu minutiozitate, minciunile lui Traian Basescu, spuse de-a lungul celor cinci ani de mandat la sefia tarii.
Fiindca Adrian Nastase a fost cel care a pierdut, la mustata, presedintia in 2004 in fata lui Traian Basescu, s-ar putea spune ca este cel mai in masura sa faca un asemenea gest.
Fostul prim-ministru isi motiveaza actiunea prin faptul ca toate stirile pe care le auzim au, direct sau indirect, scopul de a ne distrage atentia de la persoana si "reusitele" lui Traian Basescu, cu toate ca studiile de piata arata foarte clar o tendinta de "linsare" mediatica a actualului presedinte, mai ales in ultimele doua saptamani de campanie electorala.
Nastase a inceput o "antologie" a minciunilor prezidentiale si ii invita pe cititorii blogului sau sa il ajute cu completarea ei.
Pana acum, fostul premier a reusit sa stranga 12 astfel de minciuni, pe care le reproducem in continuare.
1. La alegerea sa ca presedinte al PD, Traian Basescu a promis ca va demisiona daca la urmatoarele alegeri PD nu va obtine cel putin 20%. Inutil de spus ca PD a obtinut 14%, iar Basescu nu a demisionat.
2. A spus in repetate randuri ca Petre Roman este cel mai bun politician din Romania si ca va avea mereu respectul si sustinerea sa. Totusi, i-a furat partidul si l-a alungat din PD.
3. Le-a promis locuitorilor Bucurestiului ca se vor intalni, o data la 3 luni, in piata Universitatii pentru a pune in practica ideea de "democratie populara". A raspuns la asteptari prin absenta obisnuita, netinandu-se de cuvant.
4. La inceputul crizei economice a afirmat ca Romania nu va avea de suferit. Acum cateva saptamani, Basescu a declarat ca nu si-a propus sa lupte impotriva ei si ca Romania va iesi din criza numai odata cu restul lumii. Germania, Franta, Japonia si alte tari importante si-au revenit. Noi mai asteptam mult?
5. A spus intr-un interviu ca fiica sa a absolvit o facultate in Statele Unite si, drept urmare, ar avea calitatile necesare unei cariere politice. Totusi, EBA a absolvit o facultate din Bucuresti cu nume american si doar vreo 2-3 luni fara valoare universitara intr-un schimb de experienta in SUA. Sa asteptam demisia din PE in 5 minute?
6. Un membru al familiei Basescu (fiica Ioana) a cumparat un apartament cu aproximativ un milion de euro. Presedintele a spus ca avea bani, fara sa spuna de unde anume. Ioana a spus ca din "vanzari anterioare". Exista si acum jurnalisti care asteapta, in virtutea spuselor lui Basescu, o explicatie.
7. Fratele lui Traian Basescu s-a asociat intr-o societate care comercializeaza armament, in conditiile in care CSAT decide toate achizitiile pe domeniu. La inceput a condamnat actiunea, pentru ca ulterior sa-si invinga vocatia de "cel mai informat roman", afirmand ca nu a stiut ce profil avea afacerea.
8. La finele anului 2008, Basescu a tunat si fulgerat ca Guvernul sa permita marirea salariilor profesorilor cu 50% pentru ca "acestia merita respect din partea societatii". Ulterior, le-a recomandat dascalilor sa renunte pentru ca oricum inflatia le-ar manca marirea salariala.
9. A vorbit despre imprumutul de la FMI ca despre o "centura de siguranta", care sa imbuneze partenerii straini. Acum, afirma ca fara acest imprumut nu mai putem plati pensii si salarii si cere guvernului sa se imprumute, la dobanda dubla, de la banci.
10. Dupa ce a ajuns presedinte a promis ca va renunta la casa din Mihaileanu, insusita abuziv. Chiar daca fiica sa si-a cumparat, la nu mult timp, casa de un milion de euro, el nu si-ar fi permis o locuinta in Bucuresti. Asa ca a trimis-o pe Elena Udrea sa-i pledeze cauza si sa se dezica de orice gest moral de renuntare.
11. In cazul suspendarii sale, a afirmat ca 75% dintre romani au fost impotriva deciziei majoritatii parlamentare, desi numai 40% dintre ei s-au prezentat la vot. Acelasi lucru il declara si Liviu Negoita acum, intr-un context similar.
12. A afirmat ca, in cazul suspendarii sale de catre Parlament, va demisiona in 5 minute. In mod ciudat, presedintelui i-a stat ceasul si de vreo 2 ani tot afirma ca mai are timp.
Lista minciunilor lui Basescu e deschisa in continuare.