Tõkés sustine ca a refuzat oferta lui Kiss de a candida pe lista UDMR. Tõkés spune ca, in campania referendumului din 17-23 septembrie, liderii bihoreni ai Uniunii au "cumparat" o serie de preoti reformati, incercand sa-i transforme in "clientela politica".
"Asa-zisul referendum a fost, de fapt, un exercitiu de imagine. Au obtinut 99,9%, exact ca pe vremea dictaturii", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, consilierul de imagine al episcopului reformat Tõkés László, facand referire la "referendumul de incredere" al UDMR Bihor.
Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Szilágyi Zsolt a precizat ca sustinerea pe care pretind capii Uniunii bihorene ca o au in randul electoratului etnic maghiar nu are niciun fundament real. "Nimeni nu a verificat daca scrutinul s-a desfasurat corect. Ei au intrat pe teren, ei au spus unde-i poarta, cate mingi si cati arbitri sunt si tot ei au fost cei care au anuntat scorul", a fost de parere liderul CNMT.
Din acest motiv, campania europarlamentara a episcopului Tõkés va fi una de mobilizare, deoarece "este foarte clar ca maghiarii sunt satui de ineficienta si de promisiunile false ale liderilor UDMR."
Candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European, Tõkés László a sustinut ca, pe timpul campaniei pentru referendum, UDMR Bihor s-a folosit de preotii reformati, poza unuia dintre acestia, Veres Kovács Attila, aparand chiar pe fluturasii distribuiti de liderii UDMR Bihor. "De data aceasta au incercat sa distribuie bani celor care pot fi cumparati si transformati in clientela politica. Preotii sunt si ei muritori, unii sunt chiar oameni saraci. Este foarte trist pentru mine sa constat ca UDMR incearca sa faca diversiune de campanie din interiorul bisericii", a apreciat episcopul.
Oferta refuzata
Candidatul-prelat a precizat ca, atunci cand este vorba de distribuirea banilor publici, capii bisericii isi gasesc "parteneri seriosi in randul conationalilor romani" si in niciun caz in UDMR, care face "favoruri clientelei politice".
Tõkés a tinut sa faca publica oferta presedintelui UDMR Bihor, Kiss Alexandru, din 6 septembrie. "Surprinzator, m-a cautat domnul presedinte (Kiss - n.n.) si oferta a fost ca, in cazul in care as fi in stare sa ma atasez listei comune, as avea tot sprijinul UDMR-ului bihorean si presupunea si sprijinul altor organizatii teritoriale, cum ar fi cea din Cluj.
Alta oferta nu a facut, dar si-a exprimat convingerea ca UDMR ar putea fi reformat din interior, deci eu, din exterior, nu am sanse sa contribui la aceasta reforma, dar din interior ar fi cu putinta, si dansul ar fi parte in aceasta reforma... Totusi, chiar daca nu ne-am inteles, as fi dorit ca UDMR Bihor sa ma sprijine deoarece candidatura mea nu este una de conjunctura, ci se bazeaza pe valorile pe care le reprezint", a conchis candidatul independent Tõkés László.
"Nu vreau sa vand pielea ursului..."
Episcopul Tökés a declarat ca, daca va fi ales in Parlamentul European, va adera la grupul Partidului Popular si va sustine valorile crestine si crearea unui sistem de aparare a drepturilor minoritatilor. "Inca nu pot spune foarte multe acum pentru ca nu vreau sa vand pielea ursului din padure", a spus candidatul.
Lista cu semnaturi pentru sustinerea candidaturii episcopului la alegerile europarlamentare, ca si candidatura sa au fost depuse in 13 martie 2007, potrivit primului calendar. Daca nu s-ar fi depus atunci, episcopul considera ca ar mai fi putut strange inca pe atatea semnaturi cate au fost necesare (150.000). Episcopul afirma ca, pe langa "plusul moral" si matematic, are mai multe atuuri de a ajunge in PE, decat UDMR, avand nevoie doar de un prag electoral de doar 2,8%, comparativ cu 5% cat ii trebuie UDMR.
Seful de campanie al episcopului, Szilágyi Zsolt, a afirmat ca lista UDMR este construita pe oportunism politic, deoarece UDMR nu si-a respectat nici propriile criterii - candidaturi bazate pe proiecte concrete.