Vladimir Tismaneanu va prezenta Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, pe 10 si 11 iunie, la Paris, in cadrul unei dezbateri si al unei mese rotunde, organizate la Palatului Béhague si Centrul de Studii si Cercetari Internationale, Sciences Po.
Astfel, pe 10 iunie, Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, cei trei responsabili editoriali ai Raportului, isi vor expune opiniile in legatura cu Raportul final in cadrul unei dezbateri, organizate in Salonul de aur al Palatului Béhague din Paris.
La eveniment vor participa membrii ai Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si experti, Hannelore Baier, Mihnea Berindei, Armand Gosu, Horia-Roman Patapievici, Smaranda Vultur, precum si consilierul prezidential Alexandru Gussi.
Totodata, pe 11 iunie, in cadrul CERI - Centrul de Studii si Cercetari Internationale, Sciences Po, va avea loc si o masa rotunda al carui subiect va fi Raportul final al Comisiei prezidentiale pentru analiza disctaturii comuniste in Romania.
Masa rotunda va fi precedata de conferinta "Democratie si memorie. Romania se confrunta cu trecutul sau traumatic", prezentata de Vladimir Tismaneanu, politolog, profesor la Universitatea din Maryland, Statele Unite, si presedintele Comisiei Prezidentiale.
La eveniment vor mai participa: Mihnea Berindei, istoric, cercetator la Laboratorul de analiza a sistemelor politice (LASP) de la EHESS, Dorin Dobrincu, istoric, director al Arhivelor nationale ale Romaniei, si Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman de la Bucuresti.
Moderatorii mesei rotunde vor fi Pierre Hassner, politolog si profesor la Institutul de Studii Politice din Paris, si Antonela Capelle Pogacean, cercetator la CERI. Masa rotunda va fi prezidata de Jacques Rupnik, politolog si director de cercetari la CERI.
Concluziile Raportului au fost prezentate, pe 14 mai, de Vladimir Tismaneanu, Traian Ungureanu si Calin-Andrei Mihailescu, si la cunoscutul Institut Harriman, de la Universitatea Columbia din New York.