Intr-un articol publicat in editia sa online, revista "The Economist" apreciaza ca presedintele suspendat al Romaniei va fi norocos daca va reusi sa se intoarca in curand la Palatul Cotroceni.

Sub titlul "Un capitan in fata furtunii", materialul arata ca Traian Basescu are meritul de a fi identificat in proasta guvernare si in coruptie cele mai mari obstacole in calea aderarii tarii la Uniunea Europeana. Potrivit publicatiei, presedintele suspendat al Romaniei a dat un impuls puternic reformelor din sistemul judiciar, impuls pe care adversarii sai politici l-au apreciat drept dur.
Publicatia mai noteaza ca in sarcina lui Basescu pot fi puse si gafe de care vor profita acesti adversari politici. Si-a ales in mod neinspirat bataliile, s-a certat repede cu noul guvern, a refuzat cu obstinatie sa accepte candidatul nominalizat pentru Ministerul de Externe. Potrivit materialului din "The Economist", majoritatea politicienilor romani nu-l pot suferi pe Basescu, gasind ca este conflictual, prefacut si - poate cel mai important - amenintator. Basescu, apreciaza autorul materialului, a mizat gresit pe cartea autoritatii. A fost prea dependent de puternicele servicii de informatii si securitate ale tarii si prea des si-a ales drept consilieri persoane din anturajul sau si nonentitati. Ele au avut tendinta de a demisiona dupa cateva luni, extenuate si exasperate de prea putina lui atentie si frecventele lui razgandiri. "The Economist" se refera in continuare si la o viata privata pitoreasca a presedintelui suspendat, care ar fi pus in miscare o morisca a zvonurilor.

Adversarii par un rau si mai mare

In timp ce adversarii lui Basescu sunt hotarati sa determine prin vot suspendarea sa, noteaza "The Economist", rata popularitatii acestuia arata un trend descendent, de la 57% in noiembrie 2006, la 41% in prezent. Despre adversarii politici ai lui Basescu, publicatia arata ca acestia par un rau si mai mare.
Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu este asociat cu autoritarul guvern fost comunist care a administrat defectuos tara, din 1992 pana in 1996. Iar despre noul guvern minoritar format din liberali si etnici maghiari, autorul articolu-lui spune ca este plin de cadre tinere fidele parti-dului si ca are toate caracteristicile care au dat Romania inapoi. In finalul materialului se mai arata ca sustinuta de statutul de tara care a aderat la UE, economia Romaniei este infloritoare, dar ca actiunile la bursa politicului scad vertiginos. (Carmen Corbu)