Ion Iliescu a criticat dur ideea unui parlament unicameral, promovata de presedintele Basescu.Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune ca ideea lui Traian Basescu de a desfiinta una dintre camerele legislativului este un atac la democratie, dar si la adresa institutiilor statului.
Presedintele de onoare al PSD a vorbit si despre incercarile puterii de a-l schimba pe Mircea Geoana de la conducerea Senatului.
"Chestiunea in sine reflecta aceasta tentatie sa controleze totul. Partidul prezidential vrea sa aiba control asupra tot. Este atac asupra constitutiei. Presedintii celor doua Camere sunt alesi pentru patru ani. Aceasta este tentatia de a elimina Opozitia din tot", a declarat Ion Iliescu, sambata seara, in cadrul emisiunii Stirea Zilei.
Iliescu a precizat ca le-a reprosat colegilor din PSD care se aflau in fruntea partidului ca nu au dat dovada de responsabilitate cand a fost lansata ideea referendumului pentru modificarea Constitutiei.
Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, ca "ideea nastrusnica" a eurodeputatului Cristian Preda, ca presedintele sa poata dizolva Parlamentul in caz de crize politice, dezvaluie de fapt planul ascuns al presedintelui Basescu, respectiv controlarea Legislativului. Mai mult, incercarea de inlaturare a lui Geoana de la sefia Senatului este un atac la adresa Constitutiei si a Regulamentului Parlamentului.
Liderul PSD s-a aratat nemultumit de ideea unicameralismului, considerand "atacul la democratie, atacul la institutiile statului, atacul la Constitutie, atacul la Parlament" drept un "aspect grav in viata noastra politica". "Ceea ce a propus domnul Basescu este inacceptabil pentru dezvoltarea noastra viitoare. Aceasta idee, un Parlament monocameral cu 300 de membri, sa fie mai usor controlabil...", a spus fostul presedinte.
Ion Iliescu a precizat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca planul de inlaturare a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului dezvaluie "tentatia totalitara" a PD-L, dorinta de a elimina opozitia si de a controla toate institutiile statului. "Chestiunea reflecta altceva. Aceasta tentatie totalitara, partidul prezidential sa fie in toate si sa aiba sub controlul sau toate institutiile statului. Asta este chestiunea care reflecta de fapt aceasta actiune impotriva domnului Geoana. Asta este atac la adresa Constitutiei si a Regulamentului Parlamentului. Presedintii celor doua Camere sunt alesi pentru tot mandatul de patru ani. E regula instituita in functionarea acestei institutii (...) Deci vadeste direct tocmai aceasta tentatie de a elimina opozitia din toate si de a avea sub control toate institutiile", a spus Iliescu.
El a criticat si propunerea lui Cristian Preda ca presedintele sa poata dizolva mai usor Parlamentul. "Acum vad ca fostul consilier prezidential al domniei sale vine si cu o idee nastrusnica - presedintele sa aiba puteri de dizolvare oricand vrea el a Parlamentului. Pai unde ne mai aflam? Asta este tentatie totalitara, este atac direct la democratie, e atac direct la statul de drept, e atac direct la institutiile statului. Asta este ceea ce trebuie Romaniei? Deci domnul Preda nu face decat sa dezvaluie gandul ascuns al domnului Basescu atunci cand a initiat acest referendum. Referendumul nu este imperativ, referendumul este consultativ", a punctat Iliescu.
Eurodeputatul PD-L Cristian Preda si-a prezentat, vineri, pozitia privind revizuirea Constitutiei, una din tezele sale fiind aceea ca seful statului sa poata dizolva Legislativul in situatiile de blocaj politic, insa nu e de acord cu desfiintarea Senatului, pe care il vede ca pe o Camera a regiunilor.