APDF Giurgiu a decis sa introduca de la 1 august noi tarife portuare la Calafat si Bechet, cuprinse intre 210 si 420 de euro. Presa bulgara scrie ca operatorii din Vidin si Oreahovo ameninta Romania cu reclamatii la Bruxelles si vor sa inchida porturile in semn de protest.

Bulgarii ameninta cu inchiderea porturilor dunarene Vidin si Oreahovo si reclamarea Romaniei la Bruxelles in semn de protest pentru noile tarife portuare, propuse de Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale (APDF) SA Giurgiu incepand cu data de 1 august. Potrivit unui comunicat al APDF, armatorii/proprietarii de nave trebuie sa plateasca 210 euro/acostare - pentru nave cu capacitate de pana la 10 tiruri, 360 euro/acostare - pentru nave cu capacitatea intre 10 si 16 tiruri si 420 euro/acostare - pentru nave cu capacitatea de peste 16 tiruri. Tarifele propuse includ TVA. In ultimele zile, reactiile transportatorilor fluviali nu au intarziat sa apara. Cotidianul bulgaresc Standart, care apare la Sofia, titreaza ca "Romania va majora de zece ori taxele pentru feribot", iar transportatorii bulgari se pregatesc de proteste.
"Romania a hotarat sa ridice fabulos taxele pentru feriboturi, aproape de zece ori. In loc de 54 de euro, navele va trebui sa plateasca circa 400 de euro pentru fiecare acostare pe malul romanesc", scrie cotidianul citat. Dobri Radev, directorul companiei Feribot Complex SA, spune: "Hotararea de majorare a taxelor ne va duce la faliment. Vapoarele fac zilnic 10-15 curse pana la malul romanesc. Taxa de 400 de euro va fi peste puterile noastre. Ca sa putem suporta noua taxa, va trebui sa ridicam tarifele la transport atat pentru calatori, cat si pentru marfa, si asta proportional cu majorarea taxei. Dar asta cu siguranta va duce la nemultumiri in randul soferilor". Cel putin in Oreahovo, portul este in totalitate privat. Bulgarii nu exclud posibilitatea sa reclame Romania la Bruxelles. "Vom inchide porturile Vidin si Oreahovo si vom inainta plangeri impotriva Romaniei la Comisia Europeana!", a amenintat Radev.
APDF Giurgiu sustine ca a luat aceste decizii pentru a "fluidiza" circulatia in porturi. "Aplicarea noilor tarife (nava/acostare) si renuntarea la cele vechi nu vor conduce la costuri suplimentare pentru beneficiarii serviciilor din punctele de trecere si vor realiza o simplificare a modului de tarifare si o fluidizare a traficului", se spune intr-un comunicat al APDF.
Directorul APDF Giurgiu, Danut Ofiteru, se apara spunand ca data de 1 august nu este batuta in cuie si ca va discuta cu transportatorii. "Tarifele nu modifica in final costurile in punctele de trecere. Astazi (ieri - n.r.) trebuia sa discutam atat cu bulgarii, cat si cu romanii. Nu au venit. Nu sunt costuri suplimentare, dimpotriva, sunt costuri mai mici. Administratia avea pana acum doua tipuri de tarife: tarife de acostare pentru nave si tarife de tranzitare pentru transportatorii rutieri. Nu vom mai percepe tarifele pentru transportatorii rutieri. Nu mai taxam tirurile. Era o taxa de 12 euro/tir, care nu se va mai percepe. In port, transportatorul fluvial platea intre 50 si 70 de euro/acostare, in functie de capacitatea navei. Transportatorul fluvial va trebui sa introduca in costul lui media de 12 euro/tir. Am mandat din partea ministrului sa aplic aceste tarife, mi-ar fi simplu sa o fac de la 1 august", a declarat Danut Ofiteru.

Calcule peste calcule

Tudor Radulescu, directorul Spet SA, societatea care opereaza feriboturile romanesti, spune ca acest calcul facut de APDF nu se regaseste in realitate. "In portul Calafat, noi platim catre APDF Giurgiu 65 euro/acostare pentru navele cu capacitatea mai mare de 500 de tone si 35 euro/acostare pentru cele cu capacitatea mai mica de 100 de tone. Mai plateam 10 euro/zi/nava la autoritatea navala si, in plus, taxa pentru serviciile din port. La Vidin se achita aceleasi taxe, cu diferenta ca nu se platesc 10 euro/nava/zi, ci 15 euro/acostare. In porturile Bechet si Oreahovo, situatia este altfel reglementata. Portul Bechet a fost construit de firma Spet, care a concesionat in 1993 terenuri de la APDF Giurgiu si Consiliul Judetean (CJ) Dolj. Firma plateste catre APDF o chirie de 50.000 lei/luna si catre CJ Dolj - 12.000 dolari/luna. La APDF se mai plateste pentru utilizarea acvatorului portuar o redeventa lunara de 40.000 de lei. La paritate, navele romanesti nu platesc taxe in portul Oreahovo, care este privat, si nici cele bulgaresti la Bechet. Nu stiu cum reglementeaza APDF taxele in portul Bechet, care functioneaza in baza altor contracte", spune Tudor Radulescu. In plus, directorul afirma ca pe hartie taxele nu se regasesc. "Media este de 15 acostari in 24 de ore. Calculand media lunara de tiruri, dupa noile tarife ar trebui sa platim 189.000 de euro. Dar taxa de 12 euro/tir ar insemna doar 5.400 de euro din aceasta suma. Diferenta ar insemna o scumpire de peste opt ori a acestei taxe", a mai spus Radulescu. Directorul considera ca singura solutie este convocarea comisiei mixte romano-bulgare care sa discute propunerile de tarife pentru tranzitarea Dunarii.