ßeful liberalilor, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va cere CNSAS sa verifice dosarele demnitarilor din PNL, in spiritul unei reforme morale serioase. Demersul sau a fost salutat de mai multi lideri liberali, care au propus ca initiativa liberala sa fie urmata de toti liderii de partide.

Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, la scoala de vara a Tineretului National Liberal (TNL) de la Gura Humorului, ca va solicita CNSAS verificarea tuturor dosarelor liberalilor care ocupa functii de decizie in acest moment.
ßeful Executivului a explicat ca liberalii au datoria morala, "pentru a avea credibilitate", sa ceara CNSAS-ului "sa analizeze toate dosarele celor care astazi reprezinta PNL-ul la nivel inalt, la nivelul ministrilor, la nivelul secretarilor de stat, la nivelul sefilor de agentii, la nivel de presedinti de consilii judetene".
El a spus ca "nu se poate discuta despre o societate curata fara o reforma morala serioasa". "Colaborarea cu fosta Securitate si cu fostul regim politic comunist nu le poate da unora profilul moral necesar pentru ca astazi sa vorbeasca cu credibilitate despre o societate curata si europena", a conchis liderul PNL.
"Initiativa PNL ar trebui urmata de toti liderii de partide"
In acest sens, liderul senatorilor liberali, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti, a declarat ca initiativa premierului este excelenta si vine in spiritul a ceea ce partidul a promovat de-a lungul timpului: "o primenire a clasei politice romanesti". Hasotti a precizat ca "acest demers ar trebui urmat de toti presedintii partidelor politice parlamentare si neparlamentare". La randul sau, liderul deputatilor, Crin Antonescu, a precizat ca PNL are ca scop deconspirarea Securitatii, "fiind nevoie ca toate varfurile politice sa treaca prin filtrul CNSAS".
Antonescu a spus ca acest demers "ar trebui sa se extinda pana la nivelul liderilor de filiale". El a adaugat ca nu-si suspecteaza colegii "de colaborare cu Securitatea" si ca spera "sa nu fie nici un caz in interiorul grupului PNL din Camera Deputatilor".
Verificarea ar trebui ceruta si de partenerii de coalitie
ßi ministrul de Externe, liberalul Mihai Ungureanu, a salutat demersul premierului de a cere CNSAS verificarea demnitarilor PNL, apreciind ca acesta reprezinta o recunoastere implicita a initiativei similare, din aprilie, a MAE si un exemplu pentru celelalte partide.
Ungureanu si-a exprimat speranta ca "aceasta atitudine va putea fi luata in considerare la nivel guvernamental" si ca "Tariceanu ii va indemna pe ministrii sa faca acelasi lucru in ministerele pe care le conduc". El a spus ca "aceasta linie de conduita, in egala masura morala si politica, ar trebui discutata si acceptata de toti partenerii de coalitie", dar a adaugat ca si PSD ar trebui sa adopte conduita PNL. ßeful diplomatiei romane a conchis ca liderii politici nu isi pot permite sa ofere cetatenilor romani si, implicit, electoratului, imaginea unei clase politice "care nu si-a rezolvat problemele cu propriul trecut".