Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit ieri la Palatul Parlamentului cu grupurile parlamentare ale Coalitiei si le-a cerut senatorilor mobilizare generala, pentru ca legea Departamentului National Anticoruptie trebuie adoptata pana cel tarziu 6 martie a.c., cand va avea loc o noua runda de evaluare a Uniunii Europene, pe teme de justitie.
In privinta celor responsabili pentru ratarea primului vot al ordonantei, premierul a facut si nominalizari: ministrul delegat pentru relatia cu Parlametul, Bogdan Olteanu, si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Justitiei sa faca toate corecturile necesare acestui proiect, astfel incat acesta sa nu fie contestat la Curtea Constitutionala. Ca tot veni vorba despre vinovati, Ion Iliescu a avut grija ieri sa arunce pisica moarta din curtea "partidului mult iubit", declarand ca oricum, legea DNA era "neconstitutionala". In contextul modificarilor si UDMR a venit cu o propunere. Formatiunea condusa de Marko Bela sustine ordonanta privind infiintarea DNA, dar vrea ca procurorul general si cei de directii sa fie numiti de CSM, si nu de ministrul Justitiei.

Morar si Macovei nu onoreaza nici a doua invitatie a Comisiei de Abuzuri

In alta ordine de idei, Monica Macovei si seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar au anuntat ca nu vor da curs nici de aceasta data invitatiei Comisiei de Abuzuri din Camera Deputatilor. Intr-o scrisoare trimisa presedintelui Valer Dorneanu, ministrul de Justitie anunta ca, din pacate, nu poate participa la sedinta de astazi, din cauza programului extrem de incarcat. Macovei isi arata insa disponibilitatea de a participa la o intalnire cu membrii comisiei cat mai curand. La randul sau, Morar spune ca nici el nu va da curs invitatiei Comisiei de Abuzuri, nici in aceasta saptamana si nici alta data, daca tema de discutie nu se va schimba. Acesta spune ca nu poate vorbi in fata parlamentarilor despre doua dosare aflate deja in lucru, pentru ca ii interzice legea. Reamintim ca membrii Comisiei de Abuzuri din Camera Deputatilor au solicitat audierea lui Daniel Morar pentru a raspunde intrebarilor legate de acuzatiile aduse de Radu Mazare si Dinu Patriciu cu privire la o serie de abuzuri savarsite de procurori in timpul cercetarii cazurilor in care sunt implicati cei doi.