Liderii PNL s-au reunit ieri la Sinaia in cadrul primei sedinte a Comitetului Executiv din acest an. Liberalii au discutat despre ultimele retusuri la statutul partidului, in perspectiva congresului extraordinar din 12-13 ianuarie.
Motivul pentru care liberalii s-au deplasat la munte consta in faptul ca premierul Tariceanu a decis sa-si ia trei zile libere, dupa ce si-a petrecut Revelionul si primele zile ale Anului Nou la diversele manifestari dedicate aderarii la Uniunea Europeana. Locatia aleasa i-a nemultumit pe unii membri ai Comitetului Executiv, care isi faceau probleme ca vor ramane inzapeziti in drum spre Sinaia din cauza vremii neprielnice si a blocajelor din trafic. Liberalii au discutat despre ultima varianta de modificare a statutului, membrii comisiei de specialitate ajungand la solutia de compromis intre propunerile presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si cea a presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Astfel, viitorul Birou Politic al partidului va avea 15 vicepresedinti, din care 8 pe regiuni de dezvoltare si alti 7 la nivel national. La acestia se adauga cate un simplu membru pe regiuni si alti sapte de la centru, Biroul urmand sa fie largit la un numar de 30 de membri, plus presedintele partidului. Deocamdata nu s-a inregistrat niciun contracandidat la sefia partidului si, date fiind negocierile de culise, este greu de crezut ca se va mai inscrie cineva in cursa impotriva lui Tariceanu.

Posturile de vicepresedinti, adjudecate

Surse din interiorul liberalilor sustin ca, potrivit negocierilor, membrii CEx si-au atribuit deja, in mare parte, cele 15 posturi de vicepresedinti. Candidatii pe regiuni raman Cristian David pe zona Moldova, Teodor Melescanu pe zona Muntenia, Puiu Hasotti pe zona Dobrogea, Dan Radu Rusanu pe zona de vest, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pe zona Ardeal si Mihai Voicu pe zona Oltenia. Disputele dintre liberali au pornit de la modul de alegere a membrilor viitorului Birou Permanent Central, existand doua mari curente de opinie: presedintele organizatiei PNL Bucuresti, Ludovic Orban, milita pentru alegerea membrilor Biroului pe lista nationala, urmand ca primii opt care au castigat cele mai multe voturi sa fie desemnati vicepresedinti si sa li se stabileasca ulterior atributiile, in vreme ce presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a propus un sistem mixt, astfel incat cele opt regiuni de dezvoltare sa fie reprezentate la centru de cate un vicepresedinte si alti doi reprezentanti.

Cea mai proasta organizare a partidului?

Unii liberali au comentat insa, sub acoperirea anonimatului, ca largirea fara precedent a structurii de conducere a PNL va duce la o mai proasta organizare a partidului, cu atat mai mult cu cat vicepresedintii regionali nu vor avea acelasi grad de legitimitate ca cei alesi la nivel national, pentru ca, spun ei, nu sunt conditionati sa aiba legaturi concrete cu provinciile pe care le vor reprezenta.
Ei mai spun ca marirea numarului de vicepresedinti de la 5 la 15 va ingreuna procesul decizional care, mai mult decat pana acum, se va muta din cadrul formal in cel informal, al unui grup restrans de apropiati ai lui Tariceanu.
Largirea numarului de membri ai conducerii PNL a fost insa o solutie de compromis menita sa impace toate taberele din interiorul partidului.

Norica Nicolai va candida pentru functia de vicepresedinte PNL

Senatorul liberal Norica Nicolai a declarat ieri ca intentioneaza sa candideze pentru functia de vicepresedinte PNL pe probleme politice, urmand sa-si depuna candidatura saptamana viitoare, dupa sedinta Delegatiei Permanente a formatiunii din 8 ianuarie. "Imi voi depune candidatura pentru functia de vicepresedinte PNL pe probleme politice. Acest lucru se va intampla saptamana viitoare, imediat dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL, din 8 ianuarie", a afirmat Norica Nicolai.