Premierul Calin Popescu-Tariceanu apreciaza ca ideea organizarii alegerilor anticipate ar fi fost acceptabila numai in situatia in care Romania nu ar fi fost obligata sa raspunda unor constrangeri legate de calendarul european de integrare.

“Daca nu am fi avut aceste constrangeri de parcurs si raportul de monitorizare din toamna al Comisiei Europene, nu as fi stat deloc pe ganduri“, a afirmat ieri Calin Popescu-Tariceanu intr-o emisiune televizata cu privire la organizarea alegerilor anticipate. Premierul a sustinut ca opinia sa este impartasita si de seful statului, fiind fundamentata pe baza unor analize.
“Traian Basescu nu este omul care sa se plieze, el are o personalitate, si eu am personalitatea mea, dar exista anumite analize si amandoi avem acelasi punct de vedere“, a spus Tariceanu. El a afirmat ca exista unele chestiuni politice, precum necesitatea asigurarii unei majoritati parlamentare a coalitiei, mai ales in Senat, “care nu ar trebui sa conduca la ideea ca alegerile anticipate nu ar fi utile“.

Restructurarea guvernamentala, mai tarziu

Procesul de aderare la UE si asigurarea modului de functionare a institutiilor reprezinta in acest moment prioritatea Cabinetului Tariceanu. Din aceste considerente, premierul a negat posibilitatea unei remanieri guvernamentale in aceasta perioada si a lasat sa se inteleaga ca si momentul restructurarii guvernamentale va fi amanat. “Consider ca 24 de ministere sunt prea multe si este nevoie de o simplificare. Dar, asa cum am facut si la inceput - sa ne ocupam de o reorganizare interna in loc sa ne concentram pe integrarea europeana -, si acum consider, avand in vedere calendarul de integrare marcat de raportul Comisiei Europene de la sfarsitul lunii octombrie-inceputul lunii noiembrie, ca prioritatile sunt altele decat o reorganizare care poate deregla aceasta masinarie. Acum ma intereseaza cum reuseste Guvernul sa performeze pe aceasta directie mult mai mult decat modificarea organizarii interne a unui minister“, a afirmat premierul.

N-are ce sa-i reproseze lui Basescu

“Spre deosebire de ce s-a intamplat in trecut, nu este o competitie intre Cotroceni si Palatul Victoria. Facem o colaborare care se materializeaza prin intalniri regulate, in care ne schimbam opinii, convenim obiective comune pe termen scurt, mediu sau lung, ne sustinem reciproc demersurile“, a spus Tariceanu.
Primul-ministru a adaugat ca nu are nimic de reprosat sefului statului in perioada consemnata de la preluarea mandatului.