Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu se afla de ieri la Paris pentru a incerca, timp de doua zile, sa convinga oficialitatile franceze de necesitatea ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si pentru intensificarea relatiilor dintre cele doua state.
Seful Executivului va prezenta oficialilor francezi progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste reformele pe care Guvernul roman inten-tioneaza sa le promoveze. „Romania vrea sa fie evaluata in functie de progresele sale. Suntem pe drumul cel bun inainte de Raportul de tara si vom continua sa ne indeplinim angajamentele asumate. Vrem sa intram cu fruntea sus in Uniunea Europeana“, a declarat presei primul-ministru.
Premierul roman va avea o serie de intrevederi cu inalti demnitari francezi: premierul Dominique de Villepin, presedintele Adunarii Nationale, Jean-Louis Debre, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Serge Vincon, presedintele delegatiei pentru UE, Hubert Haenel, raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, informeaza un comunicat al Guvernului. In cadrul intrevederii cu premierul francez, primul-ministru va prezenta principalele reforme aplicate de Guvernul roman si va pleda pentru ratificarea, cat mai rapida, a Tratatului de aderare. „Sustinerea ratificarii Tratatului de aderare este in acest moment un obiectiv-cheie pentru noi“, a afirmat premierul Tariceanu.

Discutii preponderent economice

De asemenea, cei doi prim-ministri vor discuta despre posibilitatea dezvoltarii relatiilor de parteneriat strategic dintre cele doua tari, cu accent deosebit pe cresterea substantiala a cooperarii economice. De altfel, seful Executivului se va intalni cu reprezentanti ai unor importante firme franceze in cadrul seminarului „La Roumanie“, organizat de Ubifrance, si va participa la un dineu cu oameni de afaceri oferit de Camera de Comert si Industrie Franco-Romana. Delegatia romana are in program si o intrevedere cu reprezentanti ai conducerii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), urmata de reuniunea Consiliului OCDE, la nivel de ambasadori.
Din delegatia care il va insoti pe primul-ministru fac parte ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ministru delegat pentru comert, Iuliu Winkler.

Pe locul trei, la relatiile comerciale

Franta este al treilea investitor strain in Romania si al treilea partener comercial. Schimburile comerciale bilaterale au avut o evolutie „exploziva“ in ultimii cinci ani, exportul romanesc in Franta situandu-se, in cursul acestui an, la cel mai inalt nivel din istoria relatiilor economice romano-franceze. La 31.05.2005 erau inregistrate in Romania 3.882 de societati comerciale cu participare franceza (3,47 % din total), cu un capital total social subscris de 1.224,57 milioane de euro. Domeniile in care au fost efectuate investitii sunt constructii si materiale de constructii, telecomunicatii, productia de material rulant (vagoane), autoturisme, industria mobilei, industria alimentara, domeniul financiar-bancar.