Liberalii care au fost exclusi din partid vor putea sa participe la Congresul Extraordinar numai daca vor obtine derogare din partea conducerii PNL, exceptie facand cei care au fost exclusi sub motivul ca au colaborat cu politia politica a fostei Securitati, a anuntat presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu.
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut insa ca in ultima perioada "mesageri" din partea "platformei antiliberale" au incercat sa negocieze cu conducerea partidului locuri la Congresul extraordinar al formatiunii.
"Am discutat in perspectiva Congresului extraordinar al partidului, precum si despre situatia celor care au aderat la platforma antiliberala. Au fost voci "pentru" si "contra" in legatura cu posibilitatea lor de participare la congres. Eu am pledat pentru a se crea posibilitatea acestor persoane de a participa la congres", a declarat Tariceanu la finalul sedintei Comitetului Executiv al PNL.
Liderul liberal a anuntat ca la Congresul extraordinar va exista o propunere de modificare a Statutului PNL, care "va consfinti revenirea la sistemul de vot uninominal care a functionat in PNL inaintea venirii domnului Theodor Stolojan".
"Se pune problema celor care au fost exclusi din PNL. Acestia vor putea sa candideze dupa ce se vor reinscrie in partid. In acest sens, Delegatia Permanenta de joi va lua in discutie sa propuna Congresului sa faca o derogare de vechime pentru cei care vor dori sa se reinscrie si sa candideze", a aratat Tariceanu.
Totodata, el a mentionat ca aceasta derogare nu se aplica in cazul celor care au fost exclusi din PNL pentru colaborare cu Securitatea.

Mesageri de la platformisti

"In ultima vreme, mesageri din partea platformei antiliberale au venit sa negocieze locurile la congres si au spus ca vor si ei o cota", a mai spus Tariceanu.
"Nu se poate asa, stimati domni! Daca vreti, veniti, participati la alegerile din congres. V-ati dus prin teritoriu, la Suceava, ati strans padurarii, ati discutat, dar trebuie sa va supuneti votului delegatilor de la congres", a continuat presedintele PNL, adresandu-se platformistilor, subliniind ca "locuri" in conducerea PNL sunt date de congres, nu de conducerea formatiunii.
Comitetul Executiv al PNL a decis convocarea Congresului extraordinar al partidului, la jumatatea lui ianuarie, la care vicepresedintii sa fie alesi prin vot nominal, si nu pe lista, ca pana acum.

Stolojan dezminte

Niciun platformist nu a avut si nu va avea vreo discutie cu Tariceanu despre vreo functie in partid, a declarat ieri pentru Mediafax Theodor Stolojan, dupa ce premierul spusese ca "mesageri" din partea "platformei antiliberale" au incercat sa negocieze cu conducerea PNL locuri la congres. "Declaratia lui Tariceanu este o manipulare grosolana. Niciun sustinator al platformei nu a avut si nu va avea vreo discutie cu Tariceanu despre impartirea, negocierea sau atribuirea de functii", a spus Stolojan.
El a aratat ca Tariceanu a mai facut "astfel de manipulari" cand, dupa discutiile de la Casa Dante dintre acesta si reprezentantii platformistilor, a relatat la final despre faptul ca s-ar fi pus problema in acea intalnire de acordarea unor functii.
"ßi in acel caz a fost vorba de o manipulare grosolana, ca si acum", a spus Stolojan.