Calin Popescu-Tariceanu sustine ca Parisul si Roma sunt de acord cu schimbarea presedintilor Camerelor, fiindca nu apartin majoritatii. El sustine ca Alianta nu va accepta nici macar termenul de 15 zile pentru contestarea regulamentelor.

Alianta PNL-PD nu renunta la intentia de a modifica regulamentele de functionare a Camerelor Parlamentului si de a-i schimba pe presedintii acestora. „In orice tara democratica, cu democratie parlamentara, presedintii Camerelor sunt expresia majoritatii care sprijina Coalitia, care sprijina Guvernul. Vreau sa fie foarte clar, nu sunt dispus sa fac nici o concesie pe acest subiect, nici un compromis“, a declarat ieri - la conferinta organizatiei judetene Arges a partidului - presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Presedintele PNL a atentionat ca actuala Putere nu va accepta compromisul propus de PSD pentru modificarea regulamentelor celor doua Camere, care prevede un termen de 15 zile dupa adoptarea acestora pentru ca Opozitia sa poata face o sesizare la Curtea Constitutionala. „Am discutat cu colegii mei si nu avem de ce sa facem compromisuri pe aceasta tema. Dorinta Coalitiei de a-i schimba pe cei doi presedinti este una legitima si nu sunt dispus sa facem nici o concesie“, a subliniat Tariceanu.
El a spus ca actuala confruntare din Parlament dovedeste ce poate face un presedinte de Camera care este din Opozitie si care doreste sa-si pastreze postul. „Este un razboi al nervilor neproductiv, dar pe care trebuie sa-l ducem la bun sfarsit, sa-l castigam. Este un demers legitim, nu o simpla ambitie politica, iar Alianta si Coalitia nu au renuntat la acest demers“, a precizat Tariceanu.
Tot ieri, el a reluat aceleasi idei si in cadrul unei emisiuni televizate. Tariceanu a sustinut ca a explicat acest lucru si oamenilor politici din Italia si Franta, cu care s-a intalnit in vizitele efectuate recent in cele doua tari, iar acestia considera ca demersul Puterii este unul legitim. „La noi, este o situatie anormala, generata de dorinta presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului de a se alege inainte ca majoritatea sa fie constituita. Cred ca si-au asumat un risc si acum vedem care sunt consecintele. Cred ca experienta din ultima luna ne arata ce poate sa faca un presedinte in functie atunci cand doreste sa dea curs tuturor demersurilor de prelungire la nesfarsit a dezbaterilor“, a spus Tariceanu.

Exclusa colaborarea cu social-democratii

Tariceanu este de parere ca Alianta PNL-PD poate sustine actuala guvernare, motiv pentru care a respins din nou zvonurile privind o eventuala colaborare a liberalilor cu PSD. „Aceste zvonuri, prezentate si in mass-media, sunt speculatii fara nici o baza. Speculatiile privind ipoteza unei guvernari liberale minoritare cu sprijin parlamentar al PSD sunt fabricate si lansate tocmai pentru a crea discordie in cadrul Aliantei si, pe seama acestei discordii, PSD sa creasca in sondaje si sa puna mana pe putere. Romania este in calendar in ceea ce priveste integrarea europeana, iar Raportul de tara al Comisiei Europene, de la 25 octombrie, va fi unul in buna parte pozitiv, asa incat cred ca avem de lucru in acest sens“, a declarat premierul.