Vicepresedintele PSD ßerban Mihailescu considera ca tandemul Iliescu-Nastase este ca si instalat in fruntea PSD, chiar daca unele grupuri minuscule din interiorul partidului, care nu se pot impaca deloc cu aceasta idee, incearca sa forteze o ruptura intre cei doi lideri. Fostul secretar general al Guvernului ne-a declarat, in cadrul unui interviu, ca aceste persoane nu se numara printre liderii de marca ai PSD.

a€“ Sunteti considerat un colaborator apropiat al lui Adrian Nastase. Cum va impacati cu ideea ca, nu peste mult timp, in fruntea partidului se va intoarce Ion Iliescu?
a€“ Modul in care puneti problema demonstreaza fie necunoastere, fie rea-vointa in ceea ce ma priveste. Eu n-am intrat in PSD acum vreo doi ani, luat de nu-stiu-unde si ridicat, brusc, la statutul de demnitar. Am state vechi in acest partid. De la FSN si pana la PSD, am parcurs toate etapele politice in interiorul partidului.
Daca pentru unii lideri PSD este o surpriza intoarcerea domnului Iliescu in fruntea partidului, iar pentru altii, chiar o premiera, pentru ca nu au mai avut ocazia sa lucreze sub comanda politica a domnului Iliescu, eu ma numar printre cei care am sustinut aceasta solutie. Echipa Ion Iliescua€“Adrian Nastase este cea mai buna formula de conducere pe care si-o poate dori PSD.
Sigur, unii sunt speriati, altii isi vad naruite toate planurile de a ajunge pe marile culmi ale politicii dupa un an, doi de activitate. Nu este si cazul meu. Am fost in partid si inainte de pierderea alegerilor in 1996, si am ramas aici pana in ziua de astazi. Sunt convins ca, asa cum s-a intamplat la alegerile din 2000, dupa patru ani de opozitie, echipa Ion Iliescu-Adrian Nastase ramane una castigatoare. De aceasta data, nu cred ca vom avea de asteptat patru ani.
a€“ Credeti ca in acest moment in PSD se poate vorbi despre stabilitate politica? Sunt inca multi lideri PSD care ii contesta fie pe Iliescu, fie pe Nastase, daca nu chiar pe amandoi. Nu se mai poate schimba nimic pana la Congres?
a€“ çn primul rand, eu nu cred ca aveti dreptate atunci cand spuneti ca sunt multi lideri PSD care contesta hotararea, extrem de clara, pe care a luat-o recent Biroul Executiv Central. ßi anume, formarea unui tandem la varful partidului, cu Ion Iliescu in postura de candidat cu sanse maxime la preluarea functiei de presedinte al PSD si cu Adrian Nastase, candidat cu sanse, de asemenea, maxime pentru ocuparea functiei de presedinte executiv. Acestia sunt liderii de facto ai partidului, iar ordinea mi se pare absolut naturala.
a€“ Totusi, sunt voci care contesta, daca nu chiar ameninta...
a€“ Repet, decizia a fost foarte clara, iar cei care se fac ca nu o inteleg provin mai ales din esalonul doi al PSD. Unii chiar au fost prezenti in sala cand s-a adoptat hotararea, iar astazi se fac ca nu stiu despre ce e vorba. Desigur, asa cum am mai spus, unii dintre ei sperau sa castige dintr-o batalie intre Adrian Nastase si Ion Iliescu. Motiv pentru care au incercat pe toate caile sa produca o astfel de ruptura. Din pacate, unii dintre ei, care nu prea au experienta politica, n-au inteles ca lucrurile s-au asezat pe un fagas normal.
a€“ Ne puteti da si cateva nume?
a€“ Nu sunt nume importante pentru scena politica romaneasca si nici pentru PSD. çn plus, nu am asistat la vreo actiune politica concreta din partea acestora, ci doar la mesaje transmise prin diversi intermediari. N-au nici o sansa, asa ca n-are sens sa-i transformam in stiu eu ce revolutionari ai PSD. Sunt in general oameni politici fara experienta.
a€“ Astazi, sunteti unul dintre vicepresedintii PSD, credeti ca va veti pastra aceasta functie si dupa Congres?
a€“ Nu cred, deoarece sunt adeptul unor schimbari masive si justificabile de persoane la nivelul doi. Oricum, voi lucra in continuare la partid in cadrul departamentelor noastre, urmarind intarirea pozitiei PSD in urmatoarea etapa politica din Romania.