corectnews.com informeaza: Tandemul castigator (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Sunt foarte multi sceptici atunci cand vine vorba de ascensiunea opozitiei. De venirea ei la putere. Nu ma intereseaza scepticii pro-Basescu. Din simplul motiv ca acestia, prin definitie, ataca tot ceea ce inseamna PSD, PNL sau PC. Si, implicit, incearca sa reduca in derizoriu personalitatea celor doi importanti lideri politici, Crin Antonescu si Victor Ponta. In schimb, ma preocupa scepticii din tabara de sustinatori a opozitiei. Care este motivul pentru care acestia cred ca Antonescu si Ponta nu sunt copti pentru a conduce Romania? Primul, in calitatea de presedinte, si cel de-al doilea, sef al Executivului. Si de ce cred eu ca, dimpotriva, exista toate sansele ca acest tandem sa fie de succes?
Nu ma refer la alegerile propriu-zise. Daca pana la alegeri, legislatia cat de cat democratica a Romaniei nu va fi data de pamant de catre domnul Traian Basescu, daca nu vom asista la o frauda masiva, daca nu va fi instalat, pana la alegeri, un regim dictatorial, atunci soarta PD-L si a actualului sef al statului este pecetluita. Opozitia castiga in pas de defilare. Fie la termen, fie, daca va fi nevoie, la anticipate. Iar motivul este cat se poate de simplu. Populatia nu mai are incredere in actualii conducatori. Decat cel mult intr-un procent de 10 - 15 la suta.
Daca refuz sa iau in calcul scenariul abandonarii democratiei, al unei fraude de mari proportii, al instalarii unei dictaturi cu riscul disolutiei statului, atunci nu-mi ramane astazi decat sa analizez sansele tandemului Antonescu - Ponta si respectiv PSD - PNL. Primul lucru care trebuie spus este ca niciunul dintre cei doi lideri politici nu poate fi atacat in ceea ce priveste moralitatea. Cand domnul Traian Basescu a intrat in cursa, avea un dosar penal cat casa. Si un trecut extrem de controversat. Si, la scurt timp, s-au mai adaugat alte dosare. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu au legate de gat, din aceasta perspectiva, vreo piatra de moara. Ceea ce este extrem de important. Daca trecutul lor este curat, fara a exclude sansa ca vor deveni corupti pe parcurs, putem afirma ca merita mai multa incredere decat le-a dat electoratul altor conducatori. Ei sunt, din aceasta perspectiva, in situatia in care a fost si presedintele Emil Constantinescu. Este extrem de important acest element intr-o tara care, trebuie sa recunoastem, a fost in buna masura devalizata de pradatori interni si externi si in care, sub regimul Basescu, marea coruptie institutionalizata si functionala a atins cote incredibile.
In al doilea rand, cei doi vin din medii culturale. Spre deosebire de Presedintele Traian Basescu, Victor Ponta a absolvit, la zi, una dintre cele mai grele facultati. Cea de Drept. Si care ii confera o cultura juridica dar si o perspectiva istorica, ca sa nu mai vorbim de cunoasterea istoriei universale a statului si dreptului, istoria statului si dreptului roman, precum si a evolutiei tuturor institutiilor democratice. In ceea ce-l priveste pe Crin Antonescu, acesta este umanist ca formatie, profesor de istorie, un om care a ales nu intamplator liberalismul si care, prin excelenta, este un democrat.
Cu cei doi putem avea, daca nu certitudinea, cel putin probabilitatea, ca vor respecta regulile jocului democratic. Ceea ce inseamna ca cetatenii vor fi respectati. Ei si drepturile lor fundamentale. Dar si societatile comerciale, mici, mijlocii si mari, au o sansa mai mare sa se dezvolte. Sunt premize ale succesului. De aceea, eu nu m-am alaturat, nu ma alatur si nu ma voi alatura celor care ii contesta pe cei doi. Decat sceptic pagubos, prefer riscul de a fi optimist.