Fostul senator pesedist si sef al SIE, Ioan Talpes, si-a anuntat angajamentul pentru constituirea unui pol crestin-democrat, chiar daca actuala conducere a PPCD l-a dezamagit. Pe de alta parte, el a spus ca se gandeste sa continue si sa se lanseze ca independent la viitoarele alegeri parlamentare.
Senatorul independent Ioan Talpes si-a reafirmat angajamentul pentru constituirea unui pol crestin-democrat, in care crede realmente si pe care-l considera absolut necesar pentru Romania, chiar daca a trait o mare deziluzie in urma episodului PPCD (PN„CD). Ioan Talpes a declarat ca a fost total deceptionat de catre presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, care i-a tradat asteptarile, si a adaugat ca unele persoane din acest partid reprezinta "capitole inchise". "Deziluzia uriasa este domnul Ciuhandu", a spus Talpes, precizand ca acesta i-a cerut sa nu mai vina in PPCD pentru "ca nu e momentul oportun, ca nu e bine". Talpes a declarat ca nu s-a asteptat la aceasta reactie, pentru ca s-au inteles asupra participarii sale la un "program de conferinte la Cluj, Iasi, Bucuresti, pentru a relansa, cu adevarat, un curent politic in Romania".
Totodata, Ioan Talpes a afirmat ca, desi este curtat de mai multe formatiuni politice, se gandeste foarte serios si din ce in ce mai mult la o cariera politica de independent. Mai mult, Talpes a anuntat ca este aproape sigur ca "la urmatoarele alegeri va candida din pozitia de independent". El a explicat ca "ar fi o mare incorectitudine" sa nu foloseasca avantajele pe care le are pentru a obtine performante si "in afara unui partid politic".
In legatura cu atacurile la care a fost supus, din stanga si din dreapta spectrului politic, Ioan Talpes a spus ca se afla in ipostaza unui om care "vrea sa se explice", pentru ca a gresit "lasandu-i pe prea multi sa-si imagineze ca ar putea sa rosteasca ceva acuzator" in legatura cu el. El a decis sa faca tot ce este posibil "pentru a gasi o cale de a se reautentifica" si sustine ca ar fi fericit daca, alaturi de el, s-ar inscrie si altii, in sensul unei dezbateri publice in care sa se prezinte.