Hydepark.ro: Basescu-Nastase, un meci cu un singur supravietuitor (Autor : Andrei Alexandru)

Pentru scopul urmarit de Ion Iliescu "feed-back"-ul e bun. Reactia violenta a adversarilor politici ai PSD la declaratia sa de sustinere a lui Adrian Nastase de catre partid in cazul unei condamnari, ca si cea a unor jurnalisti si comentatori inregimentati sau doar simpatizanti ai actualei Puteri, demonstreaza ca fostul presedinte al Romaniei a luat o decizie politica buna pentru partidul sau.
Cine ar putea fi atat de naiv sa-si inchipuie vreodata ca frontul anti-Iliescu numit mai sus este cu adevarat ingrijorat de imaginea, de soarta celui mai puternic adversar politic sau de problema coruptiei la nivel inalt ? Normal ar fi ca numitul front sa fie ingrijorat de propriile probleme pe aceeasi tema. Ati mai auzit ceva despre Monica Iacob Ridzi, in jurul careia PDL a facut zid la Camera Deputatilor, iar instantele nu par deloc grabite ? Dar despre cazul Roberta Anastase care numara voturile in Parlament ca Pristanda steagurile dar este protejata in continuare ? Dar despre "regina" vamilor dupa arestarea si eliberarea unui regiment de vamesi si politisti ? E adevarat ca pentru impresia artistica ne sunt serviti la Telejurnal niscaiva primari ai Puterii, personaje fara relevanta politica.
In PSD exista doua "nuci foarte tari": Iliescu si Nastase. Ponta are nevoie de timp si de victorii in alegeri pentru a castiga in anvergura. La Congresul PSD din 2005, cu ajutorul unor "cozi de topor": Mircea Geoana, Ioan Rus, Vasile Dancu si altii (o sa-i numesc cu alta ocazie), Iliescu a fost inlaturat. Pentru naivi, slabirea partidului prin acest pas a primit numele de "reformarea PSD". Apoi, l-au mai "reformat" o data in "noaptea cutitelor lungi", cand Geoana a topait de bucurie ca a scapat de Nastase. Iliescu si Nastase au avut resurse si au revenit, pentru ca autoritatea lor in partid nu este construita din nisip: "cerneala" sau vanzari de functii, cum facea Geoana. Alegerile se tot apropie, asa ca Puterea si-a fixat tintele umane de la centru, dar si din teritoriu. Dosarele sunt pregatite si asteapta doar comanda: "Foc !".
Judecarea unui politician de calibrul lui Nastase, fost prim ministru, fost finalist in cursa prezidentiala impotriva actualului presedinte, dar mai ales numarul 2 al celui mai popular partid (la alegerile din 2008 a obtinut cel mai mare numar de voturi, iar PDL a scazut de atunci), are o greutate politica absolut singulara ce depaseste actul de Justitie in sine. Daca decizia va fi de condamnare, vor exista persoane care vor aprecia ca ICCJ a actionat politic. Daca va fi o achitare, vor exista persoane care vor contesta corectitudinea deciziei. Raportul numeric real dintre aceste doua grupuri nu-l poate sti nimeni, dar poate fi banuit a fi cel dintre numarul simpatizantilor PSD si cel ai PDL.
Incarcatura politica a dosarelor lui Nastase e hipertrofiata de realitatea ca Puterea Judecatoreasca este departe de a fi independenta fata de Politic. Vinovati pentru aceasta stare de fapt se afla in ambele sfere. Pe de o parte, magistrati servili, oameni slabi, care-si abandoneaza meseria, cinstea si integritatea pentru bani si ascensiuni mai rapide in ierarhia profesionala, iar pe de alta parte, politicieni care se folosesc de parghiile inventate tot de ei pentru a infrange principiul separatiei Puterilor in stat.
Daca traiam intr-o tara cu Justitie independenta de factorul politic si in care Constitutia si regulile democratiei erau respectate, interventia lui Iliescu nu era necesara. Asa insa, nu poti sa accepti fara reactie planul unui adversar care ataca dupa principiul: singura regula este ca nu respect nicio regula. Mergand in continuare pe acest principiu valabil in jungla, s-ar putea ca dupa alegeri, meciul Basescu-Nastase sa se termine cu un singur supravietuitor.