Autoritatile romane au intrat in alerta dupa ce o companie privata din Serbia a deversat cateva sute de tone de produse petroliere in fluviul Dunarea. Pata de petrol se intinde pe o lungime de circa 100 de kilometri si are o latime cuprinsa intre 200 si 600 metri. Potrivit primelor estimari, pata de petrol ar urma sa ajunga in judetul Constanta peste 5-6 zile, dar este posibil ca acest lucru sa nu se mai intample daca autoritatile judetene din amonte vor reusi intre timp sa recupereze tot petrolul de pe Dunare. Premierul Calin Popescu Tarcieanu a organizat ieri o videoconferinta cu prefectii judetelor cu iesire la Dunare, pentru a trimite ordinele ce se impun in acest caz.
Tariceanu a anuntat ca l-a convocat pe ambasadorul Serbiei pentru a-i cere rezolvarea de urgenta a problemei, iar ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a precizat ca statul roman va cere despagubiri de la firma care a provocat poluarea. Imbracata cu o bluza de trening, pentru a arata probabil ca se intorcea de pe teren, unde a evaluat situatia, Sulfina Barbu a vrut sa incheie videoconferinta fara a-i baga in seama pe oficialii constanteni. A fost nevoie de atentionarea subprefectului Adrian Nicolaescu, care i-a amintit ministrei ca in Constanta se afla, printre altele, si o centrala nucleara. Nicolaescu a solicitat in acest sens ajutorul celor din judetul Ialomita pentru amplasarea preventiva a unui baraj care sa nu permita petei de petrol sa ajunga la Cernavoda. Pe langa riscurile pe care le prezinta centrala nucleara, mai exista si problema apei potabile, orasul Cernavoda alimentandu-se cu apa chiar din Dunare. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Paul Victor Dobre, a sustinut insa ca deocamdata nu se impune masura instalarii unui baraj pe Dunare in amonte de Cernavoda. Demnitarul crede ca trebuie sa se astepte mai intai rezultatele obtinute de celelalte judete, urmand ca intr-o zi- doua sa se hotarasca daca este necesar un asemenea baraj. La aceasta ora, autoritatile tuturor judetelor riverane Dunarii sunt in alerta, patru nave de depoluare (doua romanesti si doua bulgaresti) lucrand la eliminarea petei de petrol.

Tariceanu a transmis sarbilor sa aiba o atitudine europeana

La initiativa secretarului de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Alexandru Galitatos, alte doua nave de acest gen, aflate in Portul Constanta, vor intra pe Dunare, in eventualitatea in care va fi nevoie de interventia lor. In alta ordine de idei, premierul Tariceanu a transmis autoritatilor sarbesti ca Romania va pune la dispozitia Serbiei toate mijloacele care ii vor fi solicitate pentru curatarea petei de petrol, indemnandu-i pe vecinii de la sud de Dunare sa aiba o atitudine europeana, daca isi propune sa adere la Uniunea Europeana. Oficialii romani au acuzat Serbia ca nu au anuntat statele vecine despre existenta petei de petrol produsa de Compania Petroliera Sarba