DeCeNews : Calendarul suspendarii lui Basescu. Miza alegerilor in octombrie

In laboratoarele USL se lucreaza intens la strategiile prin care poate fi suspendat presedintele Traian Basescu. Surse din interiorul USL sustin ca momentul cel mai prielnic ar fi luna octombrie. Scenariul prevede decalarea alegerilor parlamentare din noiembrie, in octombrie si organizarea referendumului pentru suspendare odata cu alegerile. Intarzierea alegerilor il avantajeaza pe Basescu, care ar dori sa amane suspendarea pana in 2013, in speranta ca USL va incepe sa scada in sondaje prin prezenta la guvernare. Anul 2013 este un an de scadenta, in care Romania va incepe sa plateasca datoriile guvernelor PDL, insa pentru USL va fi greu de explicat greaua mostenire.
cenariul gandit de USL prevede alegeri parlamentare in 14 sau 21 octombrie. Miza este organizarea referendumului pentru suspendare. Daca presedintele este suspendat se intra in procedura pentru alegerea noului sef al statului. USL va urgenta procedurile de pregatire a alegerilor si intrarea in campania electorala. In acest scenariu, la finalul lunii noiembrie sau cel mai tarziu la inceputul lui decembrie vom avea un nou presedinte.

De ce trage Basescu de timp?

Presedintele Traian Basescu si PDL au cerut organizarea alegerilor parlamentare in noiembrie sau chiar in decembrie. Pentru USL ar fi riscant sa organizeze parlamentare plus referendum in noiembrie. Ar insemna ca votul pentru noul președinte sa aiba loc in preajma Revelionului. Daca alegerile au loc in noiembrie, USL va fi nevoita sa amane suspendarea presedintelui pentru luna ianuarie sau februarie, iar alegerile ar putea avea loc in februarie-martie. Basescu mizeaza pe erodarea USL, dar si pe oboseala electoratului. Imediat dupa Sarbatori, in ianuarie, este greu sa mobilizezi peste noua milioane de oameni la urme, cati ar fi nevoie pentru suspendare.
O amanare pentru 2013 a suspendarii il favorizeaza pe Traian Basescu, pentru ca USL va trebui sa convinga oamenii sa iasa la vot, intr-un moment in care tensiunile produse de guvernarea PDL se vor fi estompat, odata cu schimbarea Puterii și alegerile generale.

Basescu pica in toamna

Strategii USL iau in calcul si varianta organizarii unui referendum inaintea alegerilor parlamentare. Cel mai probabil aceasta miscare ar fi facuta in luna septembrie, dupa vacanta parlamentara. Conditiile ar fi indeplinite, pentru ca nu se suprapun mai multe randuri de alegeri. Scenariul a fost enuntat voalat si de liderul PNL, Crin Antonescu, care sustine ca un scor slab al PDL la alegerile locale, ar trebuie sa il forteze pe Basescu sa demisioneze. Declanșarea operațiunilor de suspendare inainte de alegeri ar lipsi, insa, USL de o ținta electorala. In acest moment nemultumirea oamenilor fața de Traian Basescu este principalul agent electoral anti-PDL și pro-USL. Eliminarea acestui factor va reduce interesul pentru alegerile generale și va face mai dificila sarcina USL.