Liliana Ruse publica in Gandul un articol cu supratitlu si titlu alambicate: "COMUNICARE IN PARTIDELE DIN OPOZITIE NU STIE STANGA CE FACE DREAPTA"."Istoria unei aliante ratate. Cum a vrut Antonescu sa-l aduca pe Ponta la guvernare cu forta".
Puteti citi in continuare articolul mentionat.
'PNL si PSD au inceput discutii pentru coagularea opozitiei si inlaturarea PDL de la putere. A existat o singura problema: Ponta nu stia nimic.
"Am stabilit cu dl Ponta sa avem niste discutii in zilele urmatoare sa incercam sa conturam, o platforma pentru o alternativa de guvernare, o guvernare de avarie". Cu aceste cuvinte, presedintele Crin Antonescu dadea, miercuri seara, semnalul coagularii opozitiei pentru inlaturarea PDL de la putere.
"Am constatat si intr-o discutie pe care am avut-o telefonic cu Victor Ponta si in declaratii pe care cei din PSD ca si ei isi pun problema ca e cazul sa facem si sa examinam ce am putea face impreuna acum. Ca asa, ce ne deosebeste si cum vom fi noi foarte tare unii de dreapta si altii de stanga in 2012 sau in 2020, asta e simplu si stim cu totii si e corect. (...) Noi am stabilit sa avem niste discutii in zilele urmatoare sa incercam sa conturam, pentru orice eventualitate, o platforma sa-i spunem - niste elemente esentiale pe care le-am putea pune la baza unei alternative de guvernare, guvernare de avarie. Si, sigur ca de indata ce se vor putea organiza alegeri anticipate si daca se vor putea organiza alegeri anticipate, sunt cu totul de acord", a spus Antonescu, la Antena 3.

Intalniri incrucisate si echipe de negociatori

Liderii PNL au luat in serios planul presedintelui lor. Viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu a anuntat ca delegatiile celor doua partide se vor intalni saptamana viitoare pentru construirea platformei.
O prima intalnire avusese deja loc miercuri. "Ieri (miercuri - n.red.), mai multi liberali s-au intalnit cu mai multi social-democrati pentru a vedea doua lucruri: analiza abuzurilor permanente pe care le face puterea la nivelul Parlamentului si cum sa crestem eficienta activitatii opozitiei in perioada urmatoare, tocmai pentru a da oamenilor alternativa la aceasta putere care face numai rau", a declarat Nicolaescu pentru Mediafax.
S-au stabilit chiar si echipele de negociatori: de la PNL - Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu, Paul Victor Dobre si Eugen Nicolaescu, iar de la PSD - Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Valeriu Zgonea si Radu Emil Moldovan.

Presedintele PSD nu stia nimic

O astfel de negociere nu fusese discutata in forurile de conducere ale PSD si PNL, insa cel mai surprins de intreaga poveste a fost presedintele pesedist Victor Ponta. "Nu am vorbit niciodata cu Crin Antonescu despre asa ceva. Nici aseara (miercuri seara - n.red.), cand a aparut informatia. L-am sunat eu acum o ora (joi la pranz - n.red.), dupa ce am aflat din presa ca ar fi spus ca a convenit sa se intalneasca cu mine pentru o discutie in acest sens si mi-a explicat ca nu a spus ceea ce a aparut in presa", a declarat Ponta, pentru Mediafax.
El a respins din nou orice negociere: "Nu are niciun rost sa discutam despre guvernare. Nu avem majoritatea in Parlament, iar presedintele Traian Basescu va fi cel care va numi un premier, nu noi. Pana cand nu strangem cele 236 de semnaturi impotriva guvernului Boc, ca sa fim siguri ca avem majoritatea in Parlament, nu are rost sa discutam despre vreo guvernare. (...) E nevoie de noi alegeri parlamentare, dupa aceea putem vorbi de guvernare", a afirmat Ponta.
Antonescu s-a repliat rapid, spunand ca ideea "guvernarii de avarie" le apartine de fapt liberalilor: "Asta nu e decat intentia noastra. Din partea noastra, suntem pregatiti si acum sa discutam chestiunea asta, dar nu depinde numai de noi".

PNL da vina pe Nastase: "A vorbit peste capul lui Ponta"

Declaratiile contradictorii ale celor doi presedinti de partide i-a facut pe liderii PSD si PNL sa taca malc si sa nu mai dea nicio explicatie oficiala. "E vina lor, pentru ca oferta pentru negocieri a venit de la ei. Probabil ca Nastase a vorbit peste capul lui Ponta. Nu mai intelegem nimic. Asteptam sa se clarifice ei, noi suntem in continuare deschisi la discutii", a declarat pentru Gandul un vicepresedinte liberal.
Daca la PNL exista o majoritate clara in favoarea unei aliante pre-electorale cu PSD, lucrurile sunt neclare la PSD, unde Adrian Nastase, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc sustin acest proiect. Ponta se impotriveste oricarei aliante inainte de alegeri, pe motiv ca PSD are un potential mai mare de crestere decat PNL si ca, dupa alegeri, raportul intre cele doua partide va fi mult mai favorabil social-democratilor decat este acum. '