Membrii PSD din Birourile Permanente ale celor doua Camere vor sustine restituirea Strategiei Nationale de Aparare la Cotroceni, pentru a fi refacuta in asa fel incat sa vizeze strict dimensiunea militara a apararii tarii, in conformitate cu Legea 473/2004, a anuntat deputatul PSD Ion Stan.
Ion Stan, seful departamentului PSD pentru problemele securitatii nationale, a explicat ca prevederile Strategiei Nationale de Aparare sunt "nule si neavenite", deoarece, din comunicatul CSAT, reiese ca documentul este unul politic si de lucru, pe cand, in conformitate cu Legea 473, privind planificarea apararii nationale, acesta ar trebuie sa fie un document de planificare strategica.
Mai mult, spune Stan, Strategia se adreseaza Ministerului Apararii Nationale, care, bazandu-se pe aceasta, ar trebui sa intocmeasca trei documente "cu relevanta in planul apararii nationale": Carta Alba a Apararii, strategia militara si directiva de planificare a apararii.
"Ne surprinde lipsa de profesionalism a celor care au intocmit acest material. (...) Prevederile acestui document sunt nule si neavenite si, pe cale de consecinta, nu consideram niciun moment ca documentul poate constitui o baza serioasa de discutii. Nu putem sa nu observam si sa nu sanctionam incompetenta si aroganta prezidentiala si maniera in care Traian Basescu desconsidera si sfideaza autoritatea reprezentantiva suprema a poporului roman", a spus Stan.
Deputatul PSD a anuntat ca, la nivelul grupurilor parlamentare si a Birourilor Permanente, "reprezentantii PSD vor sustine restituirea documentului la emitent, pentru a fi refacut in conformitate cu dispozitiile legii 473/2004, astfel incat continutul strategiei sa vizeze strict dimensiunea militara a apararii tarii".
In ceea ce priveste capitolul referitor la vulnerabilitati, unde a fost inclusa si presa, Stan a afirmat ironic ca cei care au intocmit documentul ar trebui sa frecventeze cursurile Colegiului National de Aparare, deoarece au carente mari in pregatirea profesionala.
"In legatura cu acele riscuri, vulnerabilitati si amenintari, am recomanda celor care au intocmit materialul sa frecventeze cursurile Colegiului National de Aparare si sa aprofundeze capitolele separate de vulnerabilitati, riscuri si amenintari, pentru ca bulibaseala prezentanta in acea strategie demonstreaza clar ca au carente mari in pregatirea profesionala", a mai spus acesta.
Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a spus la randul ei ca din acest document al CSAT "am aflat cu totii ca ziaristii sunt un fel de teroristi, mai mici sau mai mari, probabil ca in functie de mogul".
"Intelegem ca pe Traian Basescu il deranjeaza din ce in ce mai tare criticile si, daca pentru parlamentari a pregatit deja renuntarea la imunitate, (...) probabil ca pentru presa in perioada urmatoare se pregatesc catuse", a conchis Vasilescu.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri ca va solicita sefului statului retragerea din Parlament a documentului propus ca Strategie Nationala de Aparare, in care se face referire la campaniile de presa facute la comanda, identificate ca vulnerabilitati ale Romaniei.