Liderii majoritatii filialelor liberale s-au pronuntat ieri, de parca s-ar fi inteles inainte, impotriva revenirii fostului presedinte PNL, Theodor Stolojan (foto), in prima linie a activitatii politice a partidului. Semnalul dat ieri de catre organizatiile liberale pe diverse cai, comunicate sau declaratii de presa, este extrem de clar: "Stolo, stai pe bara!".
Organizatia judeteana a PNL Buzau nu va sustine o eventuala revenire a lui Theodor Stolojan la sefia partidului, a declarat vicepresedintele filialei, deputatul George Scutaru. Potrivit acestuia, Stolojan nu are o sustinere puternica la nivelul judetului Buzau. "Nu confundati simpatia fata de Stolojan cu dragostea fata de fuziunea cu PD, pentru ca aici lucrurile se despart. Poti sa ai simpatii pentru Stolojan, nu e o problema. Ii suntem recunoscatori pentru ce a facut ca presedinte al PNL in perioada in care a condus destinele acestui partid, dar a-l simpatiza sau a-l stima pe Stolojan nu e acelasi lucru cu a fi sustinatorul fervent al fuziunii cu PD. Poti sa-l simpatizezi pe Stolojan, dar asta nu inseamna ca ii sustii proiectul politic", a declarat George Scutaru.

Masuri impotriva nemultumitilor din partid

In acelasi timp, filiala Harghita a PNL solicita luarea unor masuri clare si definitive fata de membrii care "dintr-un motiv mai mult sau mai putin intemeiat ataca in mod public conducerea legitima a partidului".
Intr-un comunicat semnat de liderul acestei organizatii, Dorin Sangeorzan, se arata ca in ultima perioada s-a conturat o adevarata campanie indreptata impotriva presedintelui PNL, precum si impotriva conducerii legitime a partidului.
Totodata, membrii PNL Harghita subliniaza ca nu sunt pregatiti pentru o fuziune cu PD si nu sunt de acord cu crearea unui partid prezidential, care sa imbratiseze o doctrina politica de conjunctura, teme pe care Theodor Stolojan intentioneaza sa le repuna in discutie.
Totodata, organizatia municipala a PNL Satu Mare sustine pozitia lui Tariceanu si a actualei conduceri a PNL. Potrivit comunicatului semnat de presedintele Cristian Zaha, liberalii sunt ingrijorati de "repetatele demersuri ale unor lideri politici de a destabiliza PNL prin declaratii si actiuni ostile".
Liberalii din Satu Mare sunt ingrijorati si de atacurile la adresa premierului, care, in opinia lor, "sunt menite sa slabeasca efortul Guvernului si al celorlalte institutii ale statului in procesul de integrare europeana".

Intentie "putin nefireasca"

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat ca i se pare "putin nefireasca" intentia lui Theodor Stolojan de a se consulta cu filialele, insa a adaugat ca acesta, ca orice membru de partid, poate avea discutii cu colegii. Intrebat, dupa sedinta Comitetului Executiv al PNL, cum apreciaza intentia lui Theodor Stolojan de a se consulta cu filialele, Tariceanu a raspuns: "Intentia unui membru de a se consulta cu filialele este putin, sa spunem, nefireasca. Sigur, ca oricare membru de partid, poate sa aiba discutii cu colegii din partid, nu este nici un fel de problema". Raspunzand unei alte intrebari, Tariceanu a spus ca la sedinta CEx nu s-a discutat in legatura cu Theodor Stolojan.