Liderul PNL vrea sa detensioneze cat mai rapid situatia din PNL. El se intalneste astazi cu Theodor Stolojan pentru a lamuri rolul pe care acesta ar urma sa-l joace in partid si in Guvern.

Intalnirea presedintelui PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu liderii de filiale a durat vineri pana la miezul noptii si s-a terminat, oficial, cu un vot de incredere dat liderului liberalilor. „Colegii si-au exprimat un punct de vedere foarte clar. In momente dificile este nevoie de unitate, de solidaritate pentru a depasi aceste momente si sunt convins ca avem toate sansele sa le depasim cu bine si sa aratam ce putem face. Nu a fost nici macar o voce care sa ceara convocarea unui congres extraordinar al PNL“, a declarat sambata Tariceanu.
El a subliniat ca nimeni nu a sustinut ideea necesitatii alegerilor anticipate in actualul context si ca el, in calitate de premier, trebuie sa tina seama de acest lucru.
Legat de revenirea activa a lui Theodor Stolojan in PNL, Tariceanu a precizat ca presedintii de filiale au sustinut ca acesta este oricand binevenit „sa se alature cu eforturile lui, daca bineinteles va considera ca este necesar sa faca acest lucru“. Ieri, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a anuntat ca intalnirea va avea loc in cursul zilei de azi.

Flutur nuanteaza

Dincolo de aceasta armonie declarata, discutiile din cadrul reuniunii de vineri seara au fost destul de tensionate. Vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a declarat la Voronet ca 25 de presedinti de organizatii judetene au cerut revenirea lui Theodor Stolojan in viata politica a partidului. „25 de presedinti de filiale din tara au solicitat sa gasim solutii sa-l integram pe Theodor Stolojan in PNL pentru ca este o mare personalitate politica de care partidul nostru are nevoie. Personal, i-am solicitat premierului o intalnire cu Theodor Stolojan pentru a vedea care este solutia si formula cea mai buna pentru ca Theodor Stolojan sa ni se alature. PNL trebuie sa ramana locomotiva in cadrul Aliantei si in coalitie. Este nevoie de Theodor Stolojan in PNL. El a trecut in 2004 printr-o perioada mai grea din punct de vedere al sanatatii, iar acum si-a aratat disponibilitatea de a reveni in viata politica. Este o figura emblematica, un etalon de moralitate in politica romaneasca“, a spus Gheorghe Flutur.
Pentru a lamuri cum au stat lucrurile vineri seara, Dan Motreanu, secretar general PNL, a venit ieri cu o serie de precizari. „Toti cei prezenti s-au declarat pentru mentinerea unitatii si coeziunii partidului si impotriva organizarii unui congres extraordinar. In unanimitate, liderii filialelor judetene au sustinut ca presedinte al PNL trebuie sa ramana Calin Popescu-Tariceanu. Doar doua filiale, Neamt si Dolj, s-au exprimat pentru o posibila numire a lui Theodor Stolojan in functia de prim-ministru. In schimb, sapte filiale cred ca Theodor Stolojan ar trebui sa se alature PNL, iar alte 10 au considerat oportuna o discutie a presedintelui partidului cu Theodor Stolojan“, a declarat Motreanu.

Stolo, doar premier

Fata de declaratia oficiala a lui Motreanu, surse din PNL sustin ca peste 25 dintre cei 46 de sefi de filiale prezenti la reuniune si-ar fi declarat sustinerea pentru Stolojan, unii cerand ca fostul lider al PNL sa preia conducerea Palatului Victoria. Ei ar urma sa aiba, probabil maine, o intalnire cu Stolojan, lucru confirmat ieri, cu jumatate de gura, de purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu.
Liderul filialei Neamt, Gheorghe ßtefan, a recunoscut ca a propus ca solutie de compromis ca Tariceanu sa ramana presedintele partidului, iar Stolojan sa fie premier. Potrivit Mediafax, o propunere cel putin curioasa a facut si liberalul Catalin Micula, care a cerut inlocuirea lui Ionut Popescu cu Theodor Stolojan la Ministerul Finantelor In privinta Executivului, mai multi liberali au criticat activitatea unora dintre membrii Guvernului, cerand o remaniere urgenta. Cele mai multe nemultumiri au fost legate de ministrul Finantelor, Ionut Popescu, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, si de secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu. Schimbarea unor lideri de filiale in perioada urmatoare va confirma faptul ca tensiunile din interiorul PNL nu au fost anulate in cadrul intalnirii de vineri seara.