Liderii UDMR au anuntat sambata la Targu Mures ca vor ca Statutul minoritatilor sa fie adoptat de Camera Deputatilor pana la Raportul de tara din toamna. Viceliderul UDMR, László Borbely, a declarat ca va cere constituirea unei comisii mai restranse pentru elaborarea raportului si, daca va fi nevoie, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru finalizarea procesului legislativ.

Vicepresedintele executiv al UDMR, László Borbely, a declarat sambata la Targu Mures ca UDMR doreste ca deputatii sa adopte Legea Statutului minoritatilor inainte de publicarea Raportului Comisiei Europene din toamna. Mai mult, László Borbely a spus ca, daca va fi nevoie, s-ar putea convoca chiar si o sesiune parlamentara extraordinara pentru adoptarea actului normativ, dar a adaugat ca "se poate adopta si pana la sfarsitul lui iunie", daca colegii parlamentari "isi dau si ei seama ca au nevoie de o odihna binemeritata in vara".
Intrebat ce va face daca dezbaterile din comisii se vor prelungi la infinit, Borbely a adaugat ca "este posibil sa se intample ca in cazul Statuii Libertatii de la Arad sau al Regulamentului: multe luni de controverse si apoi o adoptare rapida". El a mai spus ca este posibil ca UDMR sa ceara constituirea unei comisii mai restranse, care sa finalizeze mai repede raportul la lege, a carei situatie este mai proasta decat in urma cu un an, cand existau asigurari ca proiectul va fi adoptat in cateva luni.

Borbely baga UE la inaintare

Totodata, viceliderul Uniunii a subliniat ca reprezentantii UDMR vor fi "foarte duri" in ceea ce priveste adoptarea Statutului minoritatilor, intrucat prevederile din proiectul legislativ sunt "constitutionale si europene" si sunt negociate cu partenerii de coalitie. László Borbely a spus ca, desi domeniul minoritatilor nu este marcat cu "stegulet rosu sau galben", adoptarea Statutului este totusi "o recomandare europeana". "Daca exista in raport, inseamna ca este o problema monitorizata de UE si atunci trebuie sa indeplineasca si acest criteriu Romania", a explicat Borbely. El a afirmat ca adoptarea Legii minoritatilor este o problema de credibilitate a tarii si a adaugat ca parlamentarii europeni nu inteleg care este problema si de ce proiectul nu se adopta, din moment ce reprezinta o intelegere politica si a fost adoptat de Guvern.
La randul sau, presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ca, in privinta Legii minoritatilor, partenerii de Coalitie se comporta de foarte multe ori "ca un datornic frustrat, fata de cel care l-a indatorat, frustrat din cauza faptului ca nu reuseste sa returneze aceasta datorie". Nemultumit de sprijinul dat de partenerii de guvernare pentru Statut, Markó Béla a reamintit ca atunci cand s-a constituit actuala Coalitie, UDMR a fost foarte deschis cand a spus ca are "anumite conditii". Liderul UDMR a conchis ca "acuzele aduse Uniunii in ultimul timp constituie doar pretexte pentru ca Legea minoritatilor sa nu fie adoptata".