Social-democratii George Maior, presedintele Comisiei de aparare din Senat, si Ion Stan, secretarul Comisiei comune pentru controlul parlamentar asupra SRI, au acuzat ieri ca infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) reprezinta „forma de creare a unei noi institutii de putere in stat“, pe baze nedemocratice.
Cei doi si-au bazat argumentatia pe faptul ca decizia CSAT, definita ca act de „autoritarism“ al lui Traian Basescu, nu include si prevederi referitoare la instituirea unui control parlamentar asupra noii structuri.
Din aceasta perspectiva, social-democratii au tinut sa precizeze ca nimic nu le poate garanta ca CNI nu va deveni un instrument al puterii indreptat impotriva adversarilor politici. De altfel, Maior si Stan au vorbit despre noua institutie ca fiind un organism politizat.
Parlamentarii PSD au precizat ca sustin demersurile de constituire a unei comunitati de informatii, insa au adaugat ca infiintarea acesteia trebuie facuta printr-un proiect de lege, care sa se bazeze pe dezbateri cu societatea civila.
Maior si Stan sunt doi dintre semnatarii unui proiect propriu de reglementare a infiintarii unei comunitati de informatii, initiativa care a fost respinsa de Camera Deputatilor. (Narcisa Petre)