Radu Berceanu, fost membru al PCR, a spus ca dosarul sau de urmarire are aproximativ 300 de pagini si ca va fi publicat si pe Internet in cateva zile. Nestiind daca s-a umblat la dosar, democratul a explicat ca acesta contine hotarari ale organelor de Securitate privind felul in care se face urmarirea, rapoarte strict secrete, notele informatorilor, cele ale colegilor de serviciu si "NU-urile" sale privind semnarea vreunui angajament.
Radu Berceanu a mai spus ca numele sau de urmarit era "Bercea" si a explicat ca era suspectat ca, prin construirea unui deltaplan, intentiona sa fuga din Romania prin Iugoslavia, intr-o tara capitalista, unde avea sa vanda secretele fabricii de avioane la care lucra ca inginer. El a precizat ca urmarirea a fost generata de faptul ca avea "gura mare, ca si acum" si pentru ca avea de gand sa plece in strainatate. Radu Berceanu a tinut sa faca doua remarci acide cu privire la dosarul sau.

Constantinescu si Iliescu, luati la rost

Astfel, democratul a spus ca nu intelege cum si de ce dosarul sau a devenit unul de siguranta natio-nala in anul 2000, cand el era ministrul Industriilor, pentru ca dosarul nu contine niciun element care sa puna in pericol siguranta tarii. El a explicat ca singurul element de siguranta nationala din dosar era numele sau, deoarece era si ministru, si membru in CSAT in timpul guvernarii cederiste.
Mai mult, ministrul a adaugat ca el nu a lipsit de la nicio sedinta a Consiliului Suprem al Apararii, in care s-ar fi putut lua o astfel de decizie, si a adaugat ca aceasta decizie a fost luata fie de "actuala Securitate"- SRI, fie de presedintele Emil Constantinescu. Berceanu l-a intrebat public pe Constantinescu daca a facut sau nu "politie politica" in 2000? Totodata, el a spus ca daca prim-secretarul din Dolj a putut aproba urmarirea sa, atunci si fostul presedinte Ion Iliescu, care era prim-secretar la Iasi, a semnat astfel de aprobari, sugerand ca si fondatorul PSD trebuie intrebat despre trecut.

Glume pe seama lui Basescu!

Mai in gluma, mai in serios, Berceanu nu a ratat ocazia de a se lua si de actualul presedinte Traian Basescu, desi acesta este protectorul PD. El a sugerat anumite legaturi intre Basescu si fosta DIE (Directia de Informatii Externe), mentionand ca sloganul cu care acesta a castigat alegerile, "Sa traiti bine!", ar veni de la faptul ca "DIE facea numai bine". Cat despre colegii de partid cu probleme de trecut, democratul a spus ca nu cunoaste alte cazuri in afara de cele doua cazuri faimoase ale secretarilor de stat ai PD Silvian Ionescu si Alexandru Teodorescu, dar a adaugat ca ii este foarte greu sa creada ca sunt doar 29 de politicieni cu dosare.

Acuzatii respinse

Emil Constantinescu a respins afirmatiile lui Ber-ceanu. El a declarat ca senatorul PD nu cunoaste legea si ca, potrivit legii Ticu (187/1999), CSAT nu avea competenta in secretizarea dosarelor, aceasta fiind decisa de catre Colegiul CNSAS si SRI. CSAT si presedintele Romaniei interveneau doar in cazul in care intre cele doua institutii apareau divergente, a precizat fostul presedinte.
Totodata, Ion Iliescu a aratat ca el nu a cerut niciodata in perioada in care s-a aflat la Cotroceni de la SRI dosare ale clericilor si nu are informatii potrivit carora unii dintre ei ar fi fost colaboratori sau informatori ai Securitatii. "Eu as fi incalcat legea daca ceream dosare de la Securita-te", a sustinut senatorul PSD.