George Maior, directorul SRI, a declarat ieri, inaintea intalnirii cu membrii Comisiei SRI, ca, daca se va pune problema biletelului elaborat de prim-adjunctul Florian Coldea, va arata ca exista un raport final al anchetei interne a SRI.
Maior a spus ca nu a semnat inca acest raport intern. "Sper sa il cuplez cu ceea ce a realizat comisia din propria ancheta si cercetare si sa vedem ce concluzii se desprind de aici", a afirmat directorul SRI. Maior a mai spus ca spera sa-ii lamureasca pe membrii Comisiei SRI sa accelereze dezbaterile pe proiectele legii securitatii nationale, care "stagneaza" si "ingreuneaza si procesul de transformare si reforma, dar si activitatea" serviciului.
La randul sau, secretarul Comisiei, deputatul Ion Stan, a declarat ca parlamentarii vor prezenta raportul preliminar referitor la biletelele lui Coldea.
Raportul intern al SRI referitor la cazul Coldea arata ca prin acel incident nu s-au desfasurat activitati de politie politica in ceea ce priveste misiunea Serviciului in relatia cu judecatorii Curtii Constitutionale, a anuntat Maior.
El a precizat ca era in obligatia SRI de a lua o asemena atitudine in raport cu ceea ce se intampla in exteriorul Serviciului: diverse suspiciuni ca ar fi putut exista santaje la adresa judecatorii Curtii Constitutionale, intr-o problema de mare interes public si national, respectiv acel aviz consultativ al Curtii Constitutionale. Maior a spus ca si-ar putea reprosa faptul ca SRI nu l-a informat pe seful statului despre potentialul de amenintare la adresa SRI si la adresa unei situatii care viza Curtea Constitutionala in legatura cu suspiciunile de santaj. Maior a sustinut ca SRI a procedat corect intr-o situatie dificila. Intrebat daca cei gasiti vinovati vor fi dati afara din SRI, Maior a raspuns: "Nu. Vor fi sanctiuni disciplinare si sanctiuni administrative. Vom decide in interiorul serviciului". El a precizat ca nu exista niciun fel de indicii in legatura cu persoana care ar fi sustras nota de pe biroul lui Coldea.

"Un pericol pentru viitor"

Presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a anuntat ca membrii, Comisiei au elaborat si vor inainta presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului un proiect de raport cu privire la biletelele elaborate de prim-adjunctul directorul SRI, Florian Coldea. "Comisia are in vedere concluzii pe care vrem sa le tragem sau pe care deja ne-am gandit sa le tragem, referitoare la eventuala activitate de politie politica, la eventualul accident de securitate interna, care, cu titlul de exemplu, poate constitui un pericol pentru viitor, atat pentru serviciu si pentru activitatea sa, dar si pentru modalitatea in care se lucreaza in SRI cu un anumit tip de informatii, in anumite momente politice", a spus Stroe.