SRI incepe din aceasta saptamana predarea cartotecii privind dosarele fostei Securitati, care vor intra in posesia Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii. SRI a trimis deja conducerii CNSAS o baza de date electronica intocmita dupa 1990.
Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, spune ca baza de date primita de la SRI este cea mai detaliata de care consiliul a dispus pana in prezent.
Este vorba de o baza de date intocmita de SRI pe baza proceselor de predare-primire a dosarelor de la Popesti-Leordeni.
Predarea cartotecii le va permite membrilor CNSAS evaluarea si exploatarea a celor aproximativ un milion trei sute de mii de dosare primite de la SRI.
In afara acestei baze de date mai exista una, cea originala, a fostei Securitati, despre care presedintele CNSAS spune ca este "indexul arhivei Securitatii" si ca "acesta va fi intr-adevar un instrument de lucru necesar CNSAS-ului cand trebuie sa se pronunte asupra unui om". "Este acea baza de date mult-asteptata, care ne permite corelarile intre nume si dosare", a declarat Claudiu Secasiu.

Dosarele declasificate, dorite si ele

In acelasi timp, potrivit purtatorului de cuvant SRI, Marius Bercaru, in perioada urmatoare vor avea loc intalniri ale unor comisii mixte SRI -CNSAS in scopul predarii altor dosare si microfilme consiliului. De asemenea, conform secretarului CNSAS, Constantin Buchet, colegiul va face un apel saptamana viitoare directorului SIE, Gheorghe Fulga, pentru a dispune transferul catre depozitele consiliului a tuturor dosarelor fostei Securitatii care nu vizeaza siguranta nationala. Constantin Buchet a subliniat ca, potrivit legii in vigoare, Serviciul de Informatii Externe este obligat sa predea toate dosarele declasificate, nu doar pe cele solicitate punctual de CNSAS, aici fiind incluse si instrumentele de evidenta automata a datelor din dosarele pe care le-a predat deja consiliului sau urmeaza a le preda.