Biroul Permanent National (BPN) al PSD s-a desfasurat ieri la Sfantul Gheorghe. Multi dintre liderii social-democrati au fost nevoiti sa urce pe jos cele zece etaje pana la sala de conferinte a Hotelului Bodoc, din cauza ca lifturile s-au defectat. Ultimul care a mai apucat sa urce cu liftul a fost nimeni altul decat liderul PSD Mircea Geoana.
Membrii Biroului Permanent au luat act de decizia de autosuspendare a lui Dan Ioan Popescu din functia de presedinte al PSD Bucuresti. Locul sau va fi luat, dupa cum a anuntat Mircea Geoana, de presedintele executiv al organizatiei, Sorin Oprescu.
"Biroul Permanent National a luat act de decizia de autosuspendare a domnului Dan Ioan Popescu din functia de presedinte al organizatiei municipale a PSD Bucuresti si a luat masurile statutare si juridice de a pune in aplicare decizia unilaterala a colegului nostru", a declarat dupa sedinta presedintele Mircea Geoana.
De asemenea, BPN a adoptat si alte decizii, printre care aceea de punere in aplicare a infiintarii comisiei pentru functionalitatea Statutului PSD, comisie care va fi coordonata de Doru Ioan Taracila.
Totodata, a fost aprobat un proiect prezentat de Liviu Dragna, care va fi lansat in cadrul PSD, referitor la o scoala de proiecte unde, pana in 2007, toti primarii PSD, in special cei din Covasna, vor primi o pregatire speciala pentru proiecte europene si pentru investitii din fonduri europene. Asta dupa ce, la Poiana Brasov, liderul PSD Covasna, Adrian Vlad Casunean, a imputat conducerii PSD ca "a neglijat judetul Covasna".

Plan pentru romanii din Covasna si Harghita

Pentru ca BP s-a desfasurat in judetul Covasna, unde romanii sunt minoritari, liderul PSD, Mircea Geoana, s-a aratat preocupat de soarta acestora. El a anuntat ieri ca-si va deschide un birou senatorial in Covasna pentru a da un semnal de sprijin comunitatii romanesti din aceasta zona.
"Romanii din Covasna simt in continuare o represiune formidabila de asimilare, inclusiv de scoatere din priza in ceea ce priveste proiectele si activitatile economice. Este o situatie intolerabila in perspectiva Uniunii Europene. In scurt timp vom avea aici o prezenta cu un semnal de interes si de sprijin din partea liderului PSD pentru romanii din acest judet", a declarat Geoana. El a precizat ca PSD va trata in urmatoarea perioada intr-o maniera speciala judetele Harghita si Covasna, deoarece pana in prezent acest partid si institutiile statului nu au avut o strategie speciala pentru aceasta zona.
In context, Geoana a mai declarat ca proiectul privind Statutul minoritatilor nationale reprezinta un prim pas catre "planul real al UDMR", adica autonomia teritoriala. Geoana a spus ca proiectul de lege mentionat de deputatul Marton Arpad privind autonomia teritoriala este inacceptabil.
"Nu va trebui sa cedam in fata acestui prim pas", a afirmat Mircea Geoana, adaugand ca este tot mai convins ca legea statutului minoritatilor nu este necesara in Romania. "Legea trebuie complet eliminata sau articolul referitor la autonomia culturala trebuie sa dispara din acest proiect de lege", a declarat presedintele PSD.

ßedinta separata cu Iliescu

In timp ce majoritatea liderilor PSD se aflau la Sfantu Gheorghe, liderul senatorilor social-democrati Ion Iliescu s-a intalnit ieri, la Senat, cu mai multi membri ai grupului acestui partid. El sustine ca tema discutiilor a fost strategia pentru viitoarea sesiune parlamentara. Iliescu a mai precizat ca a vorbit cu "baietii din teritoriu" pentru a stabili strategia pentru urmatoarea sesiune si pentru a reconfirma membrii Biroului Permanent. Printre cei care au participat la intalnirea cu Iliescu s-au numarat Alexandru Athanasiu, Petre Daea si presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu. Potrivit declaratiilor acestora, discutiile s-au rezumat la strategia social-democratilor pentru ca, in sesiunea urmatoare, PSD sa se afirme mai pregnant ca partid de opozitie.