Daca s-ar organiza alegeri anticipate duminica, PSD ar castiga alegerile parlamentare cu 37% din voturi, in timp ce PD-L ar iesi pe locul doi cu 28%, mai putin cu 10 procente decat in urma cu trei luni, potrivit unui sondaj recent. Aceasta cadere abrupta a PDL-ului se datoreaza in special ultimelor masuri anuntate de presedintele Basescu privind reducerea salariilor si a pensiilor, potrivit aceluiasi sondaj.
Sondajul, realizat imediat dupa anuntul presedintelui privind reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, indica faptul ca PDL a cazut vertiginos in ultimele trei luni, de la 38% in luna februarie la 28% la inceputul lunii mai. Cea mai abructa cadere s-a produs insa in ultimele doua luni. Din luna martie si pana in 10 mai PD-L a cazut in sondaje cu 7 procente.
Cel mai probabil aceasta cadere abructa s-a produs datorita ultimelor masuri luate de Guvern, deoarece reactia populatiei la aceste masuri a fost una profund negativa. Potrivit sondajului comandat de PSD, 81% dintre cei chestionati considera ca masurile recente anuntate de presedintele Basescu sunt proaste si foarte proaste, in timp ce 13% le considera bune. De asemenea, 83% considera ca tara se indreapta spre o directie gresita.
Profitand de acest val de antipatie fata de Putere, Opozitia a urcat semnificativ in sondaje. PSD a crescut de la 31% in luna februarie la 37% in prezent, in timp ce PNL a crescut de la 19% la 24%, apropiindu-se la doar 4 procente de adversarii lor de dreapta de la PD-L.
Personalitatea politica cu cea mai mare incredere este Victor Ponta cu 46% din optiunile electoratului, in crestere cu 11% fata de luna februarie. Crin Antonescu ramane constant la 37-38%, iar pe locul trei se situeaza Traian Basecu cu 31%, in scadere cu 14 procente fata de luna februarie.
Un alt rezultat al sondajului releva faptul ca 70% dintre cei chestionati ar dori reintroducerea cotei diferentiate de impozitare, iar numai 20% sunt de acord cu cota unica.
Sondajul a fost realizat in perioada 7-10 mai si are o marja de eroare de +/- 3%.