Adrian Nastase a afirmat marti, pe blogul personal, ca in cazul in care presedintele nu va lua in serios vointa populara, atunci majoritatea parlamentara creata dupa alegeri ar putea sa nu se prezinte la votul de investitura al Guvernului, cabinetul Tariceanu ramanand in functie potrivit Constitutiei. "Daca Basescu nu va lua in serios vointa populara si, in consecinta, punctul de vedere al partidelor la formarea Guvernului, hotarand - arbitrar- sa numeasca un alt prieten de-al sau drept candidat la functia de prim ministru, care sa umble apoi prin oras pentru a cumpara voturi sub santajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentara creata dupa alegeri, careia i s-ar refuza dreptul de a-si forma guvernul (datorita unei desemnari arbitrare) ar putea sa nu se prezinte la votul pentru investitura, Guvernul Tariceanu continuand sa functioneze, in baza art.110, alin 4 din Constitutie, pana cand Basescu ar lua in serios consultarea partidelor", a explicat Nastase. El a adaugat ca, in aceste conditii, "Basescu ar putea sa-l tina acasa la el pe candidatul caruia i-a acordat 'increderea' sa".
Nastase a mai aratat ca "o astfel de situatie ar genera o criza constitutionala fara precedent" si ca "ramane de vazut daca presedintele va accepta o astfel de criza doar pentru a-si pregati, cum spune Lazaroiu, un al doilea mandat". "Basescu incearca sa ne abureasca din nou. Conceptul central al noii sale teorii, dupa care el poate sa stabileasca, dupa cum vrea muschii lui, candidatul de prim ministru, este increderea. Adica viitorul tarii va depinde nu de rezultatul votului de la parlamentare ci de empatia sa cu o persoana capabila sa-i faca pantofii in calitate de sef al Executivului. Si sa accepte in guvern pe toate fostele sale colaboratoare de la Primarie, care-i dadeau incredere", a afirmat Nastase.
Liderul social-democrat mentioneaza ca, "in realitate, guvernul este structura ce va trebui stabilita dupa alegeri iar "desemnarea candidatului la functia de prim-ministru se face, firesc, dupa alegeri si cu consultarea partidelor, tocmai pentru a declansa o procedura care sa duca la acomodarea noii structuri executive cu votul popular si nu cu hachitele lui Basescu" "Increderea se acorda de catre Parlament guvernului in ansamblu ( lista guvernului il include si pe candidatul de prim-ministru) si programului cu care acesta vine in Parlament. Increderea Presedintelui poate fi importanta pentru alegerea consilierilor sai (Anghelache, Plesu, Weber - nu-i pun insa in aceeasi categorie). Pentru functionarea Executivului este nevoie de increderea partidelor care il vor sustine in Parlament si de aceea consultarea lor la desemnarea candidatului de prim-ministru nu este una formala. In final este vorba de increderea Parlamentului in ansamblul sau", a mai explicat Nastase
Social-democratul citeaza art. 103, al.3 din Constitutie, potrivit caruia "Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta publica. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor" . "Aici e chestia cu increderea, nu la Cotroceni. Cu 'increderea' lui Basescu, acordata arbitrar colegului Tariceanu, in 2004, contrar rezultatelor alegerilor, romanii au vazut cu ce s-au ales : scandaluri, haos, dezbinare", mai comenteaza Nastase pe blog.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la B1 TV, referindu-se la procedura de numire a premierului, ca sunt zone ale Constitutiei in care seful statului decide si Parlamentul trebuie sa tina cont de hotarare, in caz contrar, Legislativul putand fi dizolvat.