"De ce trebuie sa-mi spuna mie cei de la presa ce trebuie sa fac in Craiova asta cu carutele?", i-a intrebat retoric primarul Antonie Solomon pe consilierii locali, iritat ca i s-a atras atentia asupra ilegalitatii circulatiei atelajelor prin municipiu.

Se fac doua saptamani de cand am relatat despre doua hotarari ale Consiliului Local Craiova, care, incalcand Codul Rutier, permit carutelor sa circule prin oras. Municipalitatea se face insa ca ploua si, in loc sa inceapa demersurile pentru abrogarea celor doua hotarari ilegale, ataca presa, care "si-a permis" sa arate nelegalitatea.

Hotarari care contravin legii

Reamintim ca, punand caruta inaintea legii, Consiliul Local (CL) Craiova a adoptat Hotararea nr. 227 din 31 iulie 2003, prin care stabilea ca vehiculele cu tractiune animala pot circula prin oras, insa doar prin anumite zone. Carutelor le era interzisa circulatia doar in zona A a municipiului, adica in spatiul delimitat la vest de strazile Pascani, Maria Tanase, Brestei, Campia Islaz, Petuniilor, Pictor Iscovescu, Bucovat, Soimului si bulevardul 1 Mai, la sud de strazile Tabaci, Anul 1848, General Magheru si bulevardul Gheorghe Chitu, la est de strazile Spaniei, Petre Ispirescu si Nicolae Iorga, iar la nord, de strazile Fratii Golesti, Nicolae Iorga, General Constantin Cernatescu, General Argetoianu, Lamaitei, Doljului, Opanez si George Enescu.
In preambulul hotararii votate cu harnicie de consilierii craioveni se mentiona pompos, dar neadevarat, ca este "in conformitate cu prevederile HG nr. 85/2003 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a OG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice". Minciuna ar fi iesit imediat la iveala daca cineva s-ar fi uitat in respectiva hotarare de guvern, unde, in art. 200, era clar consemnat: "Vehiculul cu tractiune animala nu poate fi condus pe autostrazi, drumuri nationale, in municipii sau pe drumurile la inceputul carora exista indicatoare care ii interzic accesul".
Crezandu-se mai destepti decat parlamentul si guvernul la un loc, alesii urbei au persistat in greseala. In loc sa anuleze hotararea ilegala, au dat din nou cu oistea-n gard in sedinta din 27 septembrie 2005, cand au adoptat Hotararea nr. 406/2005, prin care... imbunatateau hotararea anterioara, adaugandu-i urmatorul alineat: "Atelajele ce se vor deplasa pe arterele municipiului Craiova, in zonele in care este permis accesul acestora, vor fi dotate obligatoriu cu dispozitive de retentie a dejectiilor animale".

Ingrijorarea lui Stefarta

Problema carutelor de pe strazile craiovene este cat se poate de simpla: n-au voie sa circule in municipiu de mai bine de zece ani, de cand exista o asemenea interdictie legala. Consilierii si, mai ales, primarul Antonie Solomon par sa nu se impace insa cu ideea ca hotararile Consiliului Local Craiova trebuie sa se supuna legislatiei in vigoare.
In ultima sedinta a consiliului local, cea din 30 iulie, consilierul Emilian Stefarta i-a adresat chiar primarului Craiovei o interpelare legata de circulatia carutelor pe strazile municipiului: "Presa a inceput sa puna accentul pe carutele care strabat Craiova in lung si in lat. Pe mine ma ingrijoreaza ceva mult mai mult decat faptul ca sunt carutele acestea in Craiova, anume ca ele sunt conduse de minori. Foarte multe carute au copii de 10-12 ani cu haturile in mana. Va spun ca sunt un pericol". Ingrijorarea arhitectului-consilier nu ajunge insa la problema ilegalitatii hotararilor de consiliu care arunca municipiul cu un secol in urma. "Eu n-as fi asa drastic in a desfiinta acest trafic pentru ca noi suntem inca intr-o epoca mai altfel, saltul spre Europa il facem mai incet, dar macar sa fie conduse de oameni maturi, majori, ca altfel sunt un pericol in trafic", a declarat Stefarta in fata colegilor consilieri. Asadar, nici un cuvintel despre hotararile ilegale pentru care a ridicat mana la randul sau.

Solomon face trasee pentru bidivii

In schimb, primarul Antonie Solomon s-a aratat foarte acid la adresa presei, in mod vadit deranjat ca i se atrage atentia asupra unor hotarari care contravin legii. "Despre carute, presa scrie ce vrea si ce nu vrea in Craiova asta. Parca am fi un consiliu si un primar delapidator, infractor, pus la zid si impuscat. Adica exista o lege in tara asta si niste hotarari de consiliu. De ce trebuie sa-mi spuna mie cei de la presa ce trebuie sa fac in Craiova asta cu carutele?", se intreba, retoric, primarul Solomon in sedinta Consiliului Local Craiova din 30 iulie.
Intr-adevar, exista o lege in tara asta, iar hotararile de consiliu trebuie sa i se supuna. Asta nu prea inteleg primarul si nici consilierii...
Ocupat mai mult cu atacurile la adresa ziaristilor, intaiul om al urbei nici nu vrea sa auda de ilegalitatea circulatiei carutelor prin municipiu. "Noi am stabilit niste trasee pe care sa circule bidiviii si cu caii. Vreau sa va spun ca am pus la punct o strategie impreuna cu Titu Petrescu (seful Politiei Comunitare - n.r.) si o sa vedeti ca vom face curatenie in Craiova cu aceste carute. Stim unde sa le depozitam, ce facem cu caii. Dar, sunt multe articole rautacioase, probabil ca n-au ce scrie", a declarat Solomon in aceeasi sedinta de consiliu.
Bine ar fi ca ziaristii sa n-aiba ce scrie despre administratia craioveana. Nu se intampla insa asa, pentru ca un primar ca Antonie Solomon si niste consilieri locali precum cei craioveni fac intotdeauna gafe. Rareori, insa, atat de stupide precum adoptarea unor hotarari contrare legii, prin care permit circulatia carutelor prin municipiu...