"Evenimentul zilei" i-a intrebat pe sociologii Remus Stefureac, Barbu Mateescu si Mircea Kivu daca USL se rupe in 2014. La unison, raspunsul celor trei a fost ca PSD si PNL se vor desparti, drept pentru care "Evenimentul zilei" a dorit sa afle cand se va produce acest eveniment. In plus, "Evenimentul zilei" i-a intrebat, pe de o parte, ce motive ar avea liderii USL sa ramana impreuna si, pe de alta parte, care sunt cauzele care-i imping la divort. Cei trei sociologi au opinii diferite in legatura cu momentul in care se va produce acest eveniment.

Sociologul Mircea Kivu : " Exista; o erodare a increderii in cei care guverneaza, ceea ce favorizeaza un divort intre PSD si PNL"

"Nu exista mecanisme de impartire a puterii, pe termen lung", a explicat sociologul Mircea Kivu (foto) cauzele institutionale pentru care USL se va rupe in mod inevitabil. El a spus ca motive pentru mentinerea acestei aliante existau, cum ar fi fost, de exemplu, adoptarea unei noi Constitutii - un succes cu care liderii PSD si PNL s-ar fi putut lauda.
In plus, USL s-ar fi putut prezenta in alegeri "ca o forta electorala", a apreciat Kivu. Insa, in acest moment, exista o erodare a increderii in cei care guverneaza, ceea ce favorizeaza un divort intre PSD si PNL. Liberalii lui Crin Antonescu vor sa profite, din punct de vedere electoral, de nemultumirea care se acumuleaza impotriva celor aflati la putere. "Daca PNL castiga lupta pentru turul doi, bravo lor, pot deschide sampania", a mai declarat Kivu. Totusi, sociologul a aratat ca exista in PNL un grup de persoane care au motive sa-si doreasca sa ramana la putere. "Liderii locali beneficiaza de pe urma faptului ca se afla la guvernare", a aratat Mircea Kivu.
Sursa : Evenimentul Zilei