MEDIAFAX : Ponta: Prin sintagma "dottore", Basescu a aratat ca este tributar santajului si altor metode securiste

Premierul Victor Ponta a sustinut, la PRO TV, ca sintagma "dottore" rostita de presedintele Traian Basescu doar cu putin timp inainte ca el, ca prim-ministru, sa fie acuzat de plagiat i-a dovedit inca o data ca actualul sef al statului ramane tributarul "santajului" si altor metode securiste.
"Episodul acela mi-a confirmat inca o data, daca mai era nevoie, ca presedintele Basescu va folosi intotodeauna, cat va fi in viata - si ii doresc o viata cat mai lunga - santajul si armele cele mai murdare in politica. Acel episod mi-a dovedit ca presedintele Basescu va ramane intotdeauna tributarul metodelor securiste: dosare, aranjamente, lucruri descoperite din trecutul meu...din fericire, nu prea am ce lucruri sa imi descopere ", a spus Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de laPRO TV.
El a sustinut, fara sa doreasca sa prezinte detalii, ca presedintele a incercat sa il santajeze in acest fel.
"Nu pot sa spun ca a fost vorba de un santaj direct, imi dai si iti fac. Mi-a dovedit insa inca o data ca nu vom putea niciodata sa gandim la fel, eu nu ma apuc sa scormonesc ca poate gasesc cand a fost domnul presedinte Basescu in armata nu stiu ce a facut. Asta este o gandire securista. Eu am avut sansa naturala sa am 17 ani la Revolutie si urasc ceea ce domnul presedinte Basescu reprezinta", a adaugat Ponta.
El a precizat ca respecta insa institutia prezidentiala.
In luna iunie, presedintele Traian Basescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta ca nu l-a anuntat, macar telefonic, inainte de sedinta de Guvern, despre mutarea Institutului Cultural Roman de sub coordonarea sefului statului, afirmand ca aceasta denota o lipsa de respect, si adaugand: "Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!".
La scurt timp dupa aceasta declaratie, premierul a fost acuzat de plagiat, revista Nature aratand ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima si care indica faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.
Ulterior, Basescu a sustinut ca sintagma "dottore", folosita cu cateva zile inainte de aparitia articolului din Nature, se referea "la cu totul altceva".