Blocul National Sindical a sesizat forurile europene cu privire la eliminarea vizelor impuse muncitorilor romani care vor sa lucreze in Spania, considerand ca pastrarea acestei restrictii dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incalca legislatia comunitara.
Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Spania este singura tara care a pastrat vizele pentru muncitorii romani, iar acest lucru contravine legislatiei europene. Astfel, liderii sindicali, impreuna cu seful Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, in calitate de simplu cetatean si nu director al acestei institutii, au sesizat, in urma cu doua saptamani, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana, Parlamentul European si European Ombudsman.
Semnatarii plangerii afirma ca Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Spania incalca legislatia comunitara in materie de libera circulatie a lucratorilor, astfel ca muncitorii romani care vor un loc de munca in aceasta tara, pe o durata mai mare de sase luni, chiar daca au toate actele necesare, trebuie sa astepte viza de la ambasada. Sindicalistii spun ca este ilegal ca un stat-membru UE sa ceara cetatenilor altui stat-membru viza de intrare.
Fiind necesara viza, muncitorii romani trebuie sa aiba pasaport valabil, chiar daca dupa 1 ianuarie se poate circula in Europa doar pe baza cartii de identitate, precum si cazierul judiciar si certificat medical, toate acestea reprezentand incalcari ale Directivei 38 din 2004 si Tratatului de la Amsterdam. In urma sesizarii partii romane, Spania a eliminat cazierul si certificatul medical, dar semnatarii petitiei nu sunt multumiti in totalitate de aceasta masura.
Masurile impuse de autoritatile spaniole duc la discriminare interna, pe de o parte, respectiv cetatenii romani care lucreaza mai putin de 180 de zile pot calatori pe baza cartii de identitate si fara viza, in timp ce ceilalti, care au contract de munca pe o perioada mai mare de sase luni, au nevoie de viza si, evident, de pasaport. Pe de alta parte, exista si o discriminare externa intre cetatenii romani si cetatenii celorlalte state-membre, din cauza acestor conditii suplimentare pentru lucratorii romani.
Semnatarii petitiei mai cer, pe langa eliminarea acestor restrictii, si despagubirea romanilor care pot dovedi cu acte ca au fost prejudiciati material din cauza acestor vize, de la 1 ianuarie 2007 si pana la data eliminarii lor.
Totodata, liderul BNS considera ca vinovati de aceasta situatie sunt si reprezentantii Ministerului Roman de Externe, care nu s-au implicat in eliminarea acestor restrictii.