Partidele din coalitia aflata la guvernare au ajuns cu algoritmul la desemnarea secretarilor de stat. Premierul Tariceanu trebuie sa satisfaca doleantele astfel incat toata lumea sa fie multumita.

Algoritmul pare sa fie aplicat la desemnarea secretarilor de stat in regim compensatoriu. Chiar si minuscula formatiune politica Partidul Blocul National Democrat are parte de acest tratament: el va avea in structura Guvernului doi secretari de stat, posturi la care au renuntat PD si PNL. In cadrul negocierilor dintre liderii coalitiei guvernamentale s-a stabilit ca PNL sa detina 24 de astfel de posturi, PD - 20, UDMR - 10 si PUR - 9.

Compensatii pentru cei... sacrificati

Filiala Covasna a Aliantei a solicitat posturi de conducere in ministere drept compensatie pentru faptul ca prefectul a fost desemnat din partea UDMR. Practic, au fost cerute doua posturi de secretar de stat si alte doua de director in cadrul unor ministere. “Am solicitat acest lucru nu pentru a ne satisface clientela politica, ci pentru ca ne consideram indreptatiti sa primim o compensatie pentru sacrificarea noastra la masa tratativelor cu UDMR. Trebuie sa recunoastem ca numirea, peste capul nostru, a unui prefect UDMR in judet ne-a adus un deficit urias de imagine si credem ca in acest fel ne-am putea reabilita“, sustine vicepresedintele filialei Covasna a Aliantei, deputatul Petre Strachinaru.
El a precizat ca a fost trimisa la Bucuresti o lista cu cinci nominalizari din randul membrilor organizatiei, fara a se preciza ministerele in care acestia ar fi interesati sa-si desfasoare activitatea. La randul sau, Ioan Balan, presedintele PNL Covasna, a declarat ca liberalii au solicitat doar o singura functie de secretar de stat, motivele fiind aceleasi cu cele invocate de Strachinaru. Si alte filiale locale ale Aliantei se bat pentru a avea oameni in ministere. Liderul PNL Hunedoara, Mircia Muntean, a declarat ca organizatia sa a facut sase propuneri pentru functiile de secretari de stat in sase ministere. La fel, Organizatia Judeteana Alba a PD solicita patru posturi de secretar de stat. Si liberalii din Alba au facut propuneri pentru numirea unor secretari de stat in diferite ministere, fara insa a nominaliza domeniile sau persoanele desemnate.

Nume noi si nume vechi

Nominalizarea de catre premierul Calin Popescu-Tariceanu a celor care vor detine functiile de secretari de stat va fi facuta in cadrul sedintei de Guvern din aceasta saptamana. Fiecare formatiune politica a stabilit deja listele de candidati. Astfel, Alianta PNL-PD
i-ar putea desemna, printre altii, drept secretar de stat la Ministerul Agriculturii pe fostul senator Aurel Pana, iar la MAE pe fostul ambasador Teodor Baconsky si pe conferentiarul universitar Valentin Naumescu. Tot la Ministerul Agriculturii, posturi de secretar de stat este posibil sa ocupe liberalii Flavius Nicolae Lazin si fostul secretar general in Ministerul Mediului Vasile Lupu. Postul de secretar de stat pe probleme de integrare rurala va reveni PUR.
La Ministerul Finantelor, Paul Ichim ar putea fi mentinut in functia de secretar de stat avand in vedere ca nu este membru PSD. Alte nume vehiculate pentru posturile de secretar de stat la Ministerul Finantelor sunt Claudiu Doltu si Catalin Doica (PUR), iar Virgil Nitulescu si Marius Lazurca ar putea ocupa cele doua posturi de secretar de stat ramase libere in Ministerul Culturii.