Revista 22: Sansele si capcanele frontului anti-PSD (Autor: Andreea Pora)

PSD si Ponta pot fi infranti doar daca pe dreapta apare Liderul - imposibil -, fie daca frontul anti-PSD isi largeste bazinul electoral, iesind din capcana in care vrea sa-l arunce masinaria PSD, cea a basismului.
Metamorfoza campaniei pentru europarlamentare intr-o nebunie pentru prezidentiale era mai mult decat previzibila, toate evolutiile de pe scena politica din ultimele luni anuntau asta. Nu doar pentru ca scorurile obtinute la europarlamentare vor genera repozitionari ale partidelor si noi aliante, aici jocul este deschis, cat mai ales pentru a plasa pe scena si a maximiza sansele can¬didatilor prezidentiali. Ve¬dem cum campania PSD, debutata in forta in fiefurile baronilor penali, este, de fapt, una pentru lansarea oficiala a can¬didaturii lui Ponta, anuntata pe tot parcursul turneului, bazata pe constructia unei platforme anti-Basescu, la care este invitat sa adere oricine.
Mesajul este inevitabil centrat pe zona justitiei, pentru ca PSD, ca si dreapta si Ba¬sescu insusi, a clamat mereu, evident din perspective diferite, ca marea realizare a "regimului Basescu" este justitia / anticoruptia. Ultimele evolutii, in special cru¬ciada impotriva baronilor, dau dreptate tuturor taberelor, asa incat nu e de mirare ca PSD prin sloganul "sa terminam cu justitia lui Basescu" cauta sa mobilizeze energiile si entuziasmele poporului pesedist in jurul coruptiei, asa cum dreapta, in 2004 si 2009, a mobilizat in jurul anticoruptiei. Insasi prezenta lui Ponta in noua postura de prezidentiabil alaturi de penali din categoria Mazare are acest talc, pe de o parte, vrea sa spulbere indoielile baronilor ca au fost lasati din brate prada DNA si, pe de alta, ofera breslei coruptilor garantia ca toate se vor termina curand, ziua marii eliberari nefiind departe, iar hotia nestresata va intra in matca ei fireasca din vremurile de glorie apusa ale lui Nastase. Al doilea rand de mesaje contine disculparea furtului - "imi pare rau ca Solomon e la inchisoare" - si promisiunea razbunarii - "Basescu va intra la puscarie" -, dar si unul de respiratie mai larga: hotia nu-i cine stie ce scofala, din moment ce sefii ei sunt la mare cinste. Astfel, candidatura lui Pon¬ta se construieste pe acelasi front antibasist, nici nu era prea complicat, ce contine, in esenta lui, de data aceasta, spre deosebire de alegerile anterioare, proiectul antijustitie. De aici incolo se poate dezvolta nestingherit, antibasismul permitand o paleta larga de teme, in functie de public, dar pilonul cen¬tral ramane antijustitia.
Al doilea partid care da semne certe ca isi transforma campania pentru europarlamentare intr-una de lansare a candidatului la prezidentiale este PMP. Promovarea agresiva si exclusiva a Elenei Udrea - saltul "curajos" in absolut cu parasuta spargand pur si simplu tiparele excentricitatilor dambovitene - in detrimentul candidatilor la europarlamentare, care par bichonii scosi la plimbare pentru a completa decorul sedintei foto cu diva, constituie un argument in sensul acesta. PMP se profileaza a fi doar un pretext pentru potentarea Elenei Udrea in cursa prezi¬den¬tialelor din interiorul dreptei. E o lupta care se anunta dura si in care notorietatea si "potentialul de crestere" de care vorbea presedintele vor cantari decisiv. Scorul europarlamentarelor, undeva intre 9 si 11% pentru PMP, potrivit sondajelor, va juca in favoarea ei, in timp ce pe Ungureanu ar putea sa-l treaca pe linie moarta, ceea ce Udrea s-a grabit sa anunte, iar pe Predoiu sa-l transforme intr-un noncandidat la prezidentiale. Acesta pare a fi proiectul (per¬sonal, nu-i dau credit, pentru ca nu-i vad miza rationala pe termen lung). Ar fi insa unul dezastruos. Chiar si lasand la o parte considerente de alta natura, ramanand doar in zona cifrelor, vedem ca fa¬bu¬loasa notorietate - de 98% - a Elenei Udrea este majoritar negativa, 62,2%, si 28,6% pozitiva, doar Antonescu dintre toti potentialii candidati de dreapta reusind s-o depaseasca: perceptie negativa 67,9% si pozitiva 21,9% (sondaj IPSOS Strategic Marketing, aprilie 2014). Vom vedea dupa 25 mai cum vor evolua ostilitatile in aceas¬ta zona, dar dezvoltarea lor nu arata deloc bine.
Mult mai important este insa ca, in timp ce PSD si Ponta au reusit sa consolideze fron¬tul anti-Basescu, toate sondajele arata ca acesta sare de 40%, frontul anti-PSD, de care ipocrit si doar in interes personal vorbea Antonescu, este departe de a se coa¬gula. In lipsa unui candidat la prezidentiale cu anvergura de lider, acest front ar putea avea ca liant doar pericolul reprezentat de Ponta, ca persoana, in postura de presedinte, plus cel al concentrarii intregii puteri in mana unui partid-stat, PSD. Modelul din Slovacia. Este suficient? Nu cred, desi istoria demonstreaza ca electoratul de dreapta se poate mobiliza pentru un vot negativ. Problema e ca antipesedismul va fi echivalat cu probasismul, Ponta si gurile sale de tun mediatice au inceput deja manipularea in sensul acesta -, ceea ce ingusteaza inevitabil bazinul elec¬toral. Altfel spus, "potentialul de cres¬tere" al basismului este limitat - mai ales cand are reprezentanti de marca precum Udrea -, in timp ce antipesedismul com¬binat cu un proiect alternativa viabil are mai multe sanse de dezvoltare. Sondajele o demonstreaza. O analiza facuta de Barbu Mateescu pe Sociollogica arata ca, cu cat un candidat e mai apropiat din punct de vedere personal sau politic de presedinte, deci perceput ca mai "basist", cu atat scorul acestuia intr-un tur doi cu Ponta e mai slab: Udrea 28%, Boc 31,5%, MRU 41,6%, Antonescu 42,5%, Johannis 49%. Misiunea frontului anti-PSD / Ponta va fi din aceasta cauza si mai dificila. Chiar elec¬toratul captiv de dreapta este divizat pe falia pro si contra Basescu dupa ruperea PDL si canibalizarea voturilor cu PMP, alta parte a abandonat "proiectul Basescu" in¬tre localele si parlamentarele din 2012 din diverse motive. Dezamagitii de serviciu pot iesi din letargie doar in fata unui real pericol - sunt sanse sa-l perceapa astfel pe Ponta? - sau a unei oferte de nerefuzat, o alternativa la ceea ce exista acum pe scena politica. In consecinta, PSD si Ponta pot fi infranti doar daca pe dreapta apare Liderul - imposibil -, fie daca frontul anti-PSD isi largeste bazinul electoral, iesind din capacana in care vrea sa-l arunce masinaria PSD, cea a basismului. Doar daca evolutiile vor fi in directia asta, exista sansa repetarii scenariului in care stanga a fost infranta de dreapta.