Parlamentarii s-au grabit sa plece in vacanta, fara sa depuna prea mari eforturi pentru dezbaterea si votarea legilor. Senatorii au ramas joi pana seara tarziu pentru a nu fi chemati in sesiune extraordinara la inceputul lui iulie. Totodata, sesiunea extraordinara a Camerei s-a incheiat miercuri dupa-amiaza, cu doua zile inainte de termenul prevazut.
Deputatii au adoptat toate proiectele stabilite pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare din aceasta saptamana, cu exceptia Statutului minoritatilor nationale, care va fi discutat in sesiunea ordinara din toamna.
Intre cele 17 proiecte legislative adoptate de plenul Camerei in sedinta de miercuri, care a durat mai mult de opt ore, cu o pauza de doua ore in jurul pranzului, s-au numarat Codul Fiscal, Legea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, Legea privind regimul magazinelor duty-free.
Au fost, de asemenea, adoptate Legea privind achizitiile publice, cea privind autorizarea institutiilor din sistemul de aparare de a vinde personalului propriu locuintele de serviciu, Legea privind executorii judecatoresti, cea referitoare la combaterea dopajului in sport, precum si Legea privind egalitatea de sanse intre femei si barbati.
Deputatii au respins un proiect legislativ referitor la executorii judecatoresti, trimis spre reexaminare de catre presedintele Traian Basescu, reglementarile din respectivul act normativ regasindu-se insa intr-un alt proiect adoptat miercuri de deputati. Sesiunea extraordinara a Camerei era programata sa se incheie vineri.

Statutul minoritatilor, singura restanta

Deputatii au decis, tot miercuri, sa nu ia in discutia plenului Camerei proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale, el fiind amanat pentru sesiunea parlamentara din toamna. Proiectul respectiv figura pe ordinea de zi initiala a plenului Camerei pentru aceasta sesiune extraordinara, insa lucrarile din comisii au fost blocate si nu s-a putut intocmi raportul. Cu gandul la vacanta, deputatii au respins solicitarea UDMR ca proiectul de lege sa fie dezbatut in plen fara raport de la comisii.