Justitia libiana i-a condamnat la moarte, marti, pe cele cinci infirmiere bulgare si pe medicul palestinian acuzati de infectarea deliberata cu virusul HIV a catorva sute de copii libieni.
In sala de tribunal din Tripoli, inculpatii au izbucnit in lacrimi in momentul pronuntarii verdictului si au fost scosi din sala la incheierea infatisarii, care a durat foarte putin timp.
In fata tribunalului, familiile copiilor bolnavi sau decedati din cauza SIDA au sarbatorit sentinta dansand si cantand.
Avocatul infirmierelor, Othmane al-Bizanti a fost agresat de membrii familiilor victimelor, in momentul in care s-a prezentat in fata tribunalului, politia fiind nevoita sa traga in aer focuri de avertisment pentru a-l elibera.
Verdictul era asteptat cu nerabdare de comunitatea internationala, in special de Uniunea Europeana, care cere eliberarea acuzatilor pe care ii considera nevinovati.
Cei sase inculpati, incarcerati de sapte ani, au fost condamnati la moarte in mai 2004, dar Curtea Suprema libiana a cerut rejudecarea dosarului, intr-un nou proces inceput in mai 2006.
Procuratura a cerut pedeapsa capitala impotriva tuturor inculpatilor, la ultima audiere din 4 noiembrie, in cadrul careia acuzatii, incarcerati din februarie 1999, au pledat din nou nevinovati, exprimandu-si solidaritatea fata de familiile victimelor, intr-un mod similar cu cel al Bulgariei. Apararea ceruse includerea in dosar a faptului ca acuzatii fusesera torturati, precum si a unui raport realizat de experti, potrivit caruia cauzele epidemiei de SIDA din spitalul din Benghazi ar fi fost conditiile precare de igiena.
Avocatul medicului palestinian Ashraf Ahmad Juma explicase, in cadrul audierilor din 31 octombrie, ca o mare parte dintre libieni merg sa se trateze in strainatate, din cauza conditiilor insalubre din spitale.
Si comunitatea stiintifica s-a mobilizat pentru a conchide ca virusul a aparut inca din 1997, inainte de sosirea in Libia a celor sase infirmiere straine, fiind cauzata de conditiile precare de igiena. Mai multe state, printre care Franta si Statele Unite, incearca de mai multe luni sa obtina eliberarea celor sase acuzati.
In decembrie 2005, Bulgaria, in parteneriat cu Uniunea Europeana, Statele Unite si Marea Britanie, a colectat o serie de fonduri internationale pentru a ajuta Libia in lupta impotriva SIDA si in ameliorarea conditiilor din spitalul Benghazi, precum si pentru despagubirea familiilor victimelor.