Ieri au inceput cursurile Scolii de Vara a Tineretului National Liberal, care se desfasoara in aceste zile la hotelul Perla din Mamaia. Cu un ochi la marea cam racoroasa totusi pentru plaja si cu gandul la cina, tinerii liberali au asistat la cuvintele de deschidere ale seniorilor Puiu Hasotti, George Dragomir, Crin Antonescu si Wolfgang Sachsenroeden (invitat de onoare, in locul lui Constantin Balaceanu Stolnici). Juniorii va trebui sa invete de la cei mai batrani si mai intelepti decat ei cum sa traiasca mai bine prin intelegerea raului pe care l-a facut comunismul, dupa cum spunea Crin Antonescu.
In discursurile de deschidere, gazdele constantene au urat bun venit celor peste 150 de tineri liberali, senatorul Puiu Hasotti anuntandu-i ca seniorii vor incerca sa-i invete cate ceva, si nu sa le dea doar sfaturi. Acest lucru a fost intarit chiar de unul de-al lor, Cristian Adomnitei, presedintele TNL, care si-a anuntat colegii ca Scoala de Vara va avea un program complex, iar lucrurile vor fi luate cat se poate in serios, prezenta la cursuri fiind obligatorie, cu toate absentele penalizate. Cel care a deschis propriu-zis cursurile a fost invitatul de onoare Wolfgang Sachsenroeder, directorul de proiect al Fundatiei Friedrich Naumann in Europa de Sud- Est. Germanul, care se afla pentru a doua oara in Romania ca oaspete al tineretului liberal, le-a prezentat juniorilor principalii dusmani ai liberalismului: teroristii si social-democratii. Totodata, Sachsenroder a dat exemplul Germaniei, acolo unde statul finanteaza fundatiile care ii invata pe tineri sa nu repete greselile trecutului. Acest lucru ar trebui sa se intample si in Romania, a sustinut Adomnitei, care crede ca statul roman trebuie sa-i spuna fiecarui tanar ce a insemnat comunismul.

Nicolae Buzdun: "Nu stiu de ce n-am mai fost numit sef la ANT si nici nu ma intereseaza"

Discursul principal al zilei l-a avut deputatul Crin Antonescu, cel care a vorbit despre misiunea asumata de PNL, aceea de a reforma clasa politica romaneasca si despartirea definitiva de comunism. "Incercam sa aflam care au fost artizanii sau colaboratorii sistemului comunist si care a fost si este sistemul nociv al unor oameni care impiedica Romania sa evolueze ca o societate europeana", a sustinut Antonescu, amintind in acest sens ca PNL militeaza pentru legea lustratiei si orice act normativ care ajuta la cunoasterea trecutului politicienilor. Printre liberalii care au mai aparut ieri la Scoala de Vara s-au numarat consilierul judetean Victor Manea, consilierul local Victor Radulescu, seful TNL Constanta, Ionel Spataru, adjunctul Agentiei Domeniilor Statului, Adrian Stan, secretarul de stat Nicolae Buzdun, iar ca oaspeti reprezentanti de peste Prut ai Aliantei Moldova Noastra. Intervievat de "Replica", Nicolae Buzdun, cel despre care la un moment dat intreaga suflare liberala il vedea ca noul sef al Autoritatii Nationale pentru Turism, a recunoscut ca nu stie ce se intampla: "Credeti-ma, ce stiti voi, stiu si eu. Sincer, nu stiu ce s-a intamplat si nici nu ma intereseaza".