Seniorii PNL si-au mai imblanzit pozitia in ceea ce priveste fuziunea PNL cu PD. Ei au fost convinsi de presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu - care a discutat cu reprezentantii Senatului PNL pe tema fuziunii mai
bine de doua ore -, sa nu se mai opuna fuziunii cu PD.

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a discutat luni seara mai bine de doua ore pe tema fuziunii cu membrii Senatului acestui partid. La final, seniorii liberali au adoptat o pozitie "mai blanda" in privinta fuziunii cu PD. Totusi, ei isi mentin parerea ca o conditie esentiala este pastrarea doctrinei si a numelui partidului.
Constantin Balaceanu-Stolnici (foto), presedintele Senatului PNL, a declarat ca s-au discutat argumentele pro si contra si s-a acceptat o pozitie mai blanda. "Nu sa refuze categoric fuziunea, dar aceasta fuziune, intai, nu trebuie sa fie facuta cu pistolul in tampla, cu calendare fixate din afara si, in al doilea rand, conditia esentiala este ca PNL sa nu renunte la doctrina, la incadrarea in sistemul liberal international si sa-si pastreze numele", a spus Stolnici.
Calin Popescu-Tariceanu a adresat un apel liberalilor si democratilor care fac declaratii publice pe tema fuziunii si i-a indemnat sa fie rezervati in a respinge proiectul celor doua formatiuni si in a pune conditii reciproce inacceptabile. El a aratat ca proiectul fuziunii este considerat unul de interes pentru PNL, foarte multi liberali dorindu-si ca acesta sa se realizeze. "In acelasi timp, trebuie spus foarte clar ca ne dorim ca viitorul partid sa aiba o identitate clar liberala. Apartenenta la familia politica europeana este greu de discutat, mai ales in contextul in care alternativa pe care o avem la dispozitie nu este una care sa fie atractiva, si anume sa mergem la un Partid Popular care este o formatiune eterogena si in care partenerii din PD au doar statut de observatori", a mai spus el.
Tariceanu a amintit ca dezbaterea in PNL pe tema fuziunii este in curs, un numar important de filiale pronuntandu-se deja, iar la 24 februarie urmeaza sa aiba loc o reuniune a Delegatiei Permanente, unde va fi analizata pozitia filialelor si se va formula un punct de vedere al partidului. "In acelasi timp, am impresia ca se creeaza prea multa agitatie pe acest subiect, care nu face parte din agenda cetateanului", a mai spus Tariceanu. El a marturisit ca, in calitate de prim-ministru si presedinte de partid, ar prefera ca dezbaterile sa se axeze mai mult pe preocuparile aflate pe agenda cetateanului.
Tariceanu a apreciat ca un astfel de proiect, ca sa aiba sanse de succes, trebuie sa se cladeasca pe increderea reciproca. "ßi atata vreme cat declaratiile unora sau altora vor submina aceasta incedere, este greu de presupus ca putem sa privim proiectul cu seriozitate si cu sinceritate. Eu fac un apel la toti cei care fac declaratii pe aceasta tema sa fie rezervati in a respinge de plano, in a pune conditii inacceptabile celorlalti, daca vrem ca proiectul sa reuseasca", a adaugat Calin Popescu- Tariceanu.