Senatorul PPRM Doru Liviu Bindea a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege mentionat, conform hotararii de luni a Senatului. Vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, care a condus lucrarile, a explicat lipsa proiectului de pe ordinea de zi prin hotararea de miercuri a Biroului Permanent, de a stabili lunea ca zi de vot final. Conform acestei hotarari, votul final ar fi urmat sa fie acordat martea viitoare, deoarece luni este zi libera din cauza Pastelui Catolic. Secretarul de sedinta, udemeristul Valentin Zoltan Puskas, a recunoscut faptul ca plenul a hotarat luni ca votul sa fie reluat ieri. “Chiar daca unii dintre noi sufera de un sindrom de care nu se pot vindeca - sindromul UDMR - a intervenit o schimbare“, a declarat Puskas. Au luat cuvantul senatori ai PPRM, ai PSD, ai Aliantei si ai UDMR.
Senatorul PSD Serban Nicolae a precizat ca “este vorba despre o lege ordinara si sa nu mai revenim asupra votului“. Senatorul Ioan Solcanu de la PSD a declarat ca grupul parlamentar pe care il reprezinta se va retrage de la lucrarile Senatului daca nu se ajunge la un consens.
Liderul grupului parlamentar PPRM, Gheorghe Funar, a propus reluarea votului de luni cu privire la introducerea votului final pe ordinea de zi. Propunerea a fost respinsa. Funar a propus apoi o pauza de 15 minute pentru consultari intre senatorii PPRM spre a se lua o decizie.
Dupa pauza, senatorii PPRM au hotarat ca proiectul sa fie adus pe Ordinea de zi prin vot nominal. Nici aceasta propunere nu a fost acceptata. Senatorul PNL Puiu Hasotti a propus ca aducerea proiectului de lege pe ordinea de zi sa fie votata obisnuit. Proiectul de lege a primit aprobarea pentru a fi votat in plenul de ieri cu 71 de voturi “pentru“, 14 “impotriva“ si doua abtineri.

Schema umflata a Guvernului a fost votata

Proiectul de lege privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala a fost adoptat cu 63 de voturi “pentru“ si 41 de voturi “impotriva“. Noul text prevede delimitarea palierului politic de cel administrativ, respectarea prevederilor legale privind functia publica si functionarii publici, in scopul eliminarii implicarii directe a functionarilor publici in luarea deciziilor politice.
In cabinetul primului-ministru raman 23 de functionari, in cel al unui ministrului de stat 19 functionari, in cabinetul ministrilor 16 functionari, cate sase functionari pentru cabinetele secretarilor de stat si sapte functionari pentru prefecti.