Senatorul PSD de Maramures, Sorin-Ovidiu Bota, este initiatorul unei propuneri legislative privind promovarea inventiilor, care a fost inaintata, saptamana aceasta, Biroului Permanent al Senatului in vederea dezbaterii si adoptarii.
Aceasta initiativa legislativa isi propune sa stimuleze activitatea de cercetare si inovare prin asigurarea unui cadru legal de valorificare a varfurilor inteligentei romanesti, mai exact se doreste stabilirea unui raport direct de colaborare intre autoritatea centrala (Ministerul Economiei) si persoana fizica a inventatorului pentru un beneficiu mutual.
In prezent, cadrul legislativ care trateaza problematica brevetelor de inventie din Romania, Legea nr. 64/1991, republicata in M.O. din data de 8/8/2007 ca nr. 541/2007, nu creeaza conditii prielnice pentru ca statul roman si inventatorul sa-si fuzioneze eforturile pentru a contribui la dezvoltarea tarii si la bunastarea populatiei.
Senatorul social-democrat considera ca, in Romania, capitalul si proprietatea intelectuala, cercetarea si inovarea, nu au fost tratate pana acum cu prea mare atentie, desi inventatorii romani castiga numeroase premii si medalii la saloanele internationale de inovatii, in cele mai multe dintre cazuri, ei nefiind recompensati nici moral, nici material de catre statul roman. In schimb, tari ca SUA achizitioneaza inovatii produse de romani si le pun imediat in aplicare.
Propunerea legislativa isi gaseste oportunitatea deoarece are interesul de a valorifica aceste inventii in diverse ramuri ale economiei pentru beneficiul societatii romanesti in ansamblu, conchide d-l senator Sorin-Ovidiu Bota.