Joi, 28 februarie a.c. a avut loc intrevederea domnului senator Petru FILIP, presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, cu E.S. domnul Marek SZCZYGIEL, ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti.
Cu acest prilej, a fost trecut in revista stadiul actual al relatiilor bilaterale in plan politic, economic si cultural si a fost reafirmat interesul reciproc pentru dinamizarea cooperarii in plan parlamentar, in special la nivelul comisiilor permanente, urmare a alegerilor parlamentare care au avut loc in Polonia, in anul 2011, apoi in Romania, la sfarsitul anului trecut.
Partea romana a subliniat faptul ca tara noastra doreste sa foloseasca experienta poloneza privind accesarea fondurilor europene, dar si in ceea ce priveste reorganizarea administrativa a tarii pe regiuni, reforma intreprinsa de catre Polonia in urma cu mai multi ani. "Modelul polonez nu este, in mod obligatoriu, cel pe care Romania trebuie sa il urmeze, dar poate fi un model de referinta, un exemplu de care sa se tina seama in dezbaterile care au loc pe aceasta tema", a mentionat presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului. Oferind unele detalii privind criteriile care au stat la baza delimitarii regiunilor si modul in care este prevazuta, in actuala legislatie poloneza, distribuirea competentelor la nivel local, domnul ambasador Marek Szczygiel a propus organizarea unui seminar, in perioada urmatoare, la care sa fie invitati si experti din diferite regiuni/voievodate ale Poloniei. Partea romana a salutat aceasta propunere si a mentionat ca va discuta, in acest sens, cu Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.
Domnul presedinte Petru Filip a adus in discutie preocuparile Guvernului Romaniei, societatii civile din Romania, privind exploatarea gazelor de sist si a cerut detalii in legatura cu stadiul acestui proiect in Polonia si impactul acestuia in randul opiniei publice poloneze. Partea polona a explicat avantajele pe care aceasta noua industrie o va aduce tarii sale, din punctul de vedere al independentei energetice, dar si beneficiile in plan local, intrucat, pe langa numarul mare de locuri de munca generate de implementarea proiectului, o buna parte din venituri vor fi directionate in plan local.
Ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti a propus promovarea schimburilor locale si a dezvoltarii regionale prin programe intre statele din Regiunea Carpatica, care sa cuprinda dimensiunea economica sociala, culturala si istorica, programe in care Romania poate avea un rol foarte important. Astfel, vor putea fi sustinute mai bine la nivel european proiectele de infrastructura in regiune, precum Via Carpatica, in vederea accesarii fondurilor europene. Partea romana a salutat ideea continuarii dialogului pe aceasta tema.
Presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului a transmis omologului sau din Senatul polon, invitatia de a realiza o vizita oficiala in Romania.

(Sursa: Comunicat de presa)